Mali najavio agresivniji rast BDP-a

Autor: Saša Paparella , 11. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Najavljen čvrst tečaj, stabilna inflacija i otvaranje novih tvornica.

Vlada Srbije namjerava u naredne tri godine nastaviti dosadašnju politiku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 posto, izjavio je ministar financija Siniša Mali na predstavljanju Programa ekonomskih reformi i preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021, koje je nazvao “najvažnijim dokumentom za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021.”

U naredne tri godine ići ćemo prema mjerama koje će pospješiti rast BDP-a još agresivnije, poručio je Mali na prezentaciji programa za koji traži podršku gospodarstvenika.
Najvažniji cilj Vlade Srbije je nastaviti visoku stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektiran na 4,2 posto a do kraja godine iznosit će 4,4 posto.
Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 posto BDP-a, ovu godinu će, treću zaredom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 posto BDP-a, a sljedeće godine ići će se na još veći suficit.
Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 posto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde eura.


Ministar Mali je rekao i da će se nastaviti s otvaranjem novih tvornica i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.
Tako je naveo da je prema posljednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 posto, i da nikada nije bila niža.
“Nismo zadovoljni, trebamo ići na još veće smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar”, ocijenio je Mali. 
Naglasio je da će u sprovođenju dokumenta Vlada uvažiti mišljenje gospodarstva. 
Uz mjere koje će pospješiti rast BDP-a su i čvrst tečaj i stabilna inflacija. Mali kaže da je proračun za 2019. koncipiran tako da potiče rast potrošnje kroz povećanje plaća i mirovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close