Male njemačke tvrtke nespremne za brexit

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2019. u 21:59
Problem s kupnjom zaštite od tečajnog rizika/REUTERS

Središnja banka upozorila gospodarstvenike.

Male i srednje njemačke kompanije, posebice one koje mnogo izvoze i koriste financijske proizvode zaštite od tečajnih promjena, nisu dovoljno pripremljene za potencijalni poremećaj koji će izazvati izlazak Velike Britanije iz Europske unije, smatra Bundesbanka. 

Naime, najveće europske banke preselile su dobar dio svojeg poslovanja s korporativnim klijentima iz Londona u druga europska središta.

No, nastavak suradnje u tom slučaju traži sklapanje novog ugovora što većina malih kompanija u Njemačkoj još nije učinila.

Primjerice, tvrtka koja se bavi proizvodnjom alatnih strojeva koje izvozi u Indiju sada od njemačke banke kupuje zaštitu od tečajnih razlika.

Transakcija trenutno uključuje bančinu podružnicu u Londonu. Ako ne dogovori novi ugovor, takvoj će tvrtki nakon brexita biti onemogućen pristup toj financijskoj usluzi.

Predstavnici najveće njemačke banke Deutsche Bank ocjenjuju za Financial Times kako je takav scenarij moguć.

Naime, veliki segmenti realnog gospodarstva nakon brexita imat će pristup uslugama tek nekoliko banaka, ocjenjuju njemački bankari.

Središnja banka je upozorila male i srednje kompanije da provjere svoje financijske veze sa Velikom Britanijom i ako dođe do odgode brexita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close