Mafijaški šef Usojan ubijen u središtu Moskve

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 10:25
Moskva / thinkstock

Usojan je proživio sovjetske zatvore, a na zatvorsku kaznu prvi put je osuđen kao 19-godišnjak zbog sukoba s policijom.

Jedan od najzloglasnijih ruskih mafijaških šefova ubijen je u srijedu na ulici u središtu Moskve, manje od tri godine nakon što je preživio pokušaj atentata, izvijestila je ruska policija. Nepoznati napadač ustrijelio je 75-godišnjeg Aslana Usojana, u kriminalnom podzemlju bivšeg SSSR-a poznatog po nadimku Djed Hasan, koji je ubrzo nakon napada ozljedama podlegao u bolnici, izvijestili su istražitelji.

Pogođen je u glavu hicem iz snajpera ispred restorana, javila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, dok je internetski portal lifenews.ru izvijestio da je napadač pucao s krova.

Istražiteljski tim naveo je da se istražuju mogući motivi ubojstva, uključujući i njegovu povezanost s kriminalnim miljeom ali je odbio govoriti o pojedinostima. Priopćili su da je na stubištu između petog i šestog kata zgrade preko puta restorana pronađena devet milemetarska čahura, sugerirajući da je napadač od tamo pucao.

Usojan je proživio sovjetske zatvore, a na zatvorsku kaznu prvi put je osuđen kao 19-godišnjak zbog sukoba s policijom. Kazne je služio i zbog krađa, spekulacija i krijumčarenja koja su bila pod strogim povećalom u komunističkom Sovjetskom savezu.

Nakon raspada SSSR-a 1991. u Rusiji su se gotovo svakodnevno počela događati mafijaška ubojstva radi stjecanja nadzora nad unosnim poslovima. Po ruskim medijima Usojan je nakon raspada SSSR-a bio na čelu kriminalne mreže koja se bavila ilegalnom kockom, prodajom droge i oružja i vađenjem prirodnih resursa.

Pokušaj atentata preživio je u rujnu 2010. kada je pogođen u trbuh dok je u središtu grada izlazio iz automobila. Istražitelji su rekli da je Usojan preživio više pokušaja atentata.

Komentirajte prvi

New Report

Close