Macron popustio ‘žutim prslucima’

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2018. u 21:59
Emmanuel Macron/REUTERS

Francuski čelnik najavio revizije porezne stope na dizel i benzin svaka tri mjeseca.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je reviziju porezne stope na dizel i benzin svaka tri mjeseca kako bi se u obzir uzele promjene na svjetskom tržištu, želeći time ublažiti ponekad nasilne prosvjede protiv visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili.

Demonstracije na kojima su vandalizirani pariški bulevari zatekle su Macrona u vrijeme dok se pokušava boriti protiv snažnog pada svoje popularnosti.

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici na kojima se osvrnuo i na prosvjede "žutih prsluka", Macron je istaknuo da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

No u rijetkom prikazu poniznosti i empatije prema bijesu birača koji žive izvan velikih francuskih gradova, predsjednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama.

Francuski predsjednik je u istom obraćanju najavio kako Francuska do kraja njegovog mandata 2022. neće zatvoriti nijedan nuklearni reaktor osim dva u Fessenheimu, na sjeveroistoku države.

Poručio je kako će Francuska do 2035. smanjiti udio nuklearne energije s današnjih 75 na 50 posto, no da to ne znači da će Pariz u potpunosti odbaciti nuklearke.

Prethodna vlada socijalista Francoisa Hollandea planirala je smanjenje na 50 posto do 2025.

Komentirajte prvi

New Report

Close