Luftansa srezala gubitak za 2021. na 2,2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2022. u 22:00
Lufthansa grupa planira ponuditi ove godine više od 70 posto kapaciteta iz pretkrizne 2019. /REUTERS

U 2021. Lufthansa je smanjila neto gubitak za dvije trećine, na 2,2 milijarde eura, zahvaljujući djelomičnom oporavku putničkog prometa i dobiti odjela za prijevoz tereta.

Njemački avioprijevoznik Lufthansa izvijestio je o četvrtak da je znatno smanjio gubitak u 2021. godini zahvaljujući oporavku putovanja i prijevozu tereta, ali je upozorio na neizvjesnost koju stvara ruski napad na Ukrajinu.

U 2021. Lufthansa je smanjila neto gubitak za dvije trećine, na 2,2 milijarde eura, zahvaljujući djelomičnom oporavku putničkog prometa i dobiti odjela za prijevoz tereta.

Operativni je gubitak prepolovljen, na 2,3 milijarde eura. Kada se isključe troškovi restrukturiranja, koje je uključivalo i ukidanje tisuća radnih mjesta, iznosio je nešto manje od 1,8 milijardi eura.

Podsjetimo, u 2020. gubitak Lufthanse je iznosio 5,5 milijardi eura. Ukupni prihod skočio je lani gotovo za četvrtinu, na 16,8 milijardi eura.

Kompanija nije objavila detaljnu prognozu za ovu godinu zbog velike neizvjesnosti koju je izazvao ruski napad na Ukrajinu, očekivanih posljedica sukoba i neizvjesnog tijeka pandemije.

Ukazali su na ohrabrujuće znakove nakon “financijski najteže dvije godine u našoj povijesti”, naglasivši da su rezervacije za Uskrs i ljetne praznike gotovo su na razini 2019. godine.

Lufthansa grupa, koju uz njemačkog prijevoznika čini i Austrian Airlines, Swiss i Eurowings, planira ponuditi ove godine više od 70 posto kapaciteta iz pretkrizne 2019. godine. Tijekom ljeta kapacitet bi trebao narasti na 85 posto onog predpandemijskog.

Komentirajte prvi

New Report

Close