Loše održavanje vrta u ovoj europskoj zemlji moglo bi vas skupo koštati

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2022. u 10:31
Foto: Pixabay

Treba obratiti pažnju u koje doba dana kosite travnjak.

Dolaskom toplijih dana kosilice za kosidbu trave se koriste ujutro, poslijepodne i navečer – a naravno i vikendom. Ipak, treba obratiti pažnju u koje doba dana kosite travnjak. Naime, onaj koji kosi u krivo vrijeme može očekivati ​​visoke kazne, piše Fenix.

U Njemačkoj je do 2002. godine bio na snazi ​​takozvani Pravilnik o buci kosilica, koji je propisivao da se motorni uređaji smiju koristiti samo radnim danom od 7 do 19 sati.

Od 2002. godine u cijeloj zemlji je na snazi ​​Pravilnik o zaštiti uređaja i strojeva od buke. U navedenom pravilniku su propisana vremenska razdoblja za upotrebu različitih vrtnih alata kao što su trimeri za travnjak, puhala za lišće i motorne pile.

Za kosilice općenito vrijedi sljedeće: košnja nedjeljom i državnim praznicima strogo je zabranjena u svim stambenim područjima. Međutim, gradovi i općine imaju pravo zakonom odrediti kada je dozvoljena kosidba.

U pravilu, hobi vrtlari smiju kositi travnjak radnim danom između 7 i 20 sati, no za električne, bežične i benzinske kosilice vrijede drugačija pravila.

Buka kosilice – što je dopušteno?

Podrazumijeva se da je korištenje tihih, ručnih kosilica dopušteno tijekom cijelog dana, dok je drugačija situacija kod motornih kosilica s motorima s unutarnjim izgaranjem, čija razina buke prelazi 88 decibela. Rad s ovakvim kosilicama dopušten je samo radnim danima između 9 i 13 sati i između 15 i 17 sati.

Ako koristite uređaj na benzin, svakako se trebate pridržavati podnevnog odmora između 13 i 15 sati kako biste izbjegli nesuglasice sa susjedima.

Tiši uređaji s električnim napajanjem koji su nagrađeni eko oznakom mogu se koristiti od ponedjeljka do subote od 7 do 20 sati. Isto se odnosi i na automatske robote za kosidbu.

Velika novčana kazna

Tko god ometa podnevni ili blagdanski odmor, možda će morati duboko posegnuti u džep. Još je veća kazna ako se ne pridržavate kućnog reda u večernjim i noćnim satima. Kršenje može rezultirati kaznom do 50.000 eura u nekim općinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close