London porezom na šećer štedi zdravstvu pet milijardi funti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. kolovoz 2016. u 22:00
Britanija krenula u borbu protiv pretilosti/Fotolia

Vlada premijerke Therese May smatra da je pretilost problem i za gospodarstvo koje izdvaja novac u zdravstveni proračun.

Velika Britanija u četvrtak je lansirala dugo pripremanu javno-zdravstvenu strategiju suzbijanja dječje pretilosti u kojoj je glavno oružje oporezivanje gaziranih pića s visokim udjelom šećera. Prikupljena sredstva britanska vlada namjerava usmjeriti u programe poticanja tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane za djecu školske dobi, dok će napredak kampanje pratiti državne agencije za javno zdravstvo. Iako novi porez na snagu stupa tek 2018. godine, već njegova pripremna faza izaziva brojne polemike.

 

7država

je uvelo ili najavilo uvođenje poreza na pića s dodatkom šećera

Prijetnja gospodarstvu
Naime, u Velikoj se Britaniji trećina djece u dobi od dvije do 15 godine smatra pretilom. Za ovu skupinu djece karakterističan je i povećani rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti te niža kvaliteta života u odnosu na vršnjake regulirane tjelesne težine. "Pretilost je prijetnja i za zdravlje djece i za gospodarstvo koje na godišnjoj razini za ovaj problem izdvaja pet milijardi funti", upozorila je dužnosnica ministarstva financija Jane Ellison, a prenosi Reuters.

 

12posto

pala prodaja gaziranih pića u Meksiku u prvoj godini uvođenja poreza

Sličan porez već imaju Belgija, Francuska, Mađarska i Meksiko. Među najglasnijima kritičarima novih mjera britanske vlade je Gavin Partington, ravnatelj britanske udruge proizvođača bezalkoholnih pića (BSDA), koji porez naziva "kaznenim" i upozorava da će se gubitak radnih mjesta kao rezultat pada prodaje bezalkoholnih pića negativno odraziti na britansku ekonomiju. Kritičari navode i primjer Meksika u kojem je nakon uvođenja poreza na bezalkoholna pića 2014. godine 30.000 trgovina zatvoreno, a više od 50.000 radnih mjesta izgubljeno.

Kritike se dobrim dijelom zasnivaju i na podatku da ostala pića na bazi mlijeka i kave nisu uključena u nove poreze, bez obzira na visok udio šećera. Oglasili su se i oboljeti od dijabetesa tipa 1 koji pate od komplikacija uslijed hipoglikemije ili nedovoljne razine glukoze u krvi koja može dovesti do dijabetičke kome. 

 

Vranešić

Porez će motivirati kompanije da nastave kreirati zdravije proizvode.

Spremni za promjene
Da bi to spriječili, posežu za instant povećanjem unosa šećera u krvi odnosno konzumacijom bezalkoholnih napitaka s visokim udjelom šećera koji su lako dostupni i prihvatljive cijene. Za mišljenje smo upitali i nutricionistkinju Dariju Vranešić Bender koja kaže da su velike kompanije poput Coca-Cole spremne za promjene u industriji te da su fleksibilne udovoljiti novim tržišnim zahtjevima, što se vidi iz primjera korištenja alternativnih zaslađivača.

 

50tisuća

radnih mjesta izgubljeno je u Meksiku zbog uvođenja poreza 2014.

 "Najveći problem masovna je potrošnja bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera koja u kombinaciji s ostalim faktorima zaista uzrokuje pretilost. Uvođenje poreza na šećer motivirat će kompanije da nastave kreirati zdravije proizvode", smatra sugovornica Poslovnog dnevnika. Uz pohvale novom britanskom modelu brige o zdravlju djece istaknula je i da se u Hrvatskoj provode slični javno-zdravstveni projekti kojima se promiče tjelesna aktivnost i razvijanje prehrambene kulture od malih nogu.

 

5,1mlrd.

funti godišnje trošak je bolesti povezanih s pretilošću u Britaniji

Jedan od njih je projekt Petica-igrom do zdravlja koji se do sada proveo u 16 zagrebačkih škola prilikom čega je više od 1500 djece imalo priliku upoznati se sa zdravim navikama. "Europske zemlje, pa tako i Hrvatska, imaju zabilježen visok postotak djece prekomjerne težine. Zajednička je odgovornost da na vrijeme spriječimo probleme na koje još uvijek možemo utjecati", komentirala je Vranešić Bender.

McDonald'sov sat

Povučen zbog iritacija kože
Optužbama o negativnom utjecaju na dječje zdravlje pokušava doskočiti i McDonald's koji je u sportskom ozračju Olimpijskih igara u Happy Meal paketima dijeli fitness satove. Iako je kompaniji namjera bila potaknuti djecu na bavljenje fizičkom aktivnošću, proizvod Step It! Activity Band je na kanadskom i američkom tržištu u srijedu povučen iz prodaje zbog izazivanja osipa i svrbeža. McDonald's je najavio istragu nastalog problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close