Lokalni čelnici žele integraciju migranata i poštivanje temeljnih EU prava i vrijednosti

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2019. u 11:38
Foto: HZŽ screenshot

Integracija migranata i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti EU-a u svim državama članicama bile su središnje teme dviju rasprava na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija (COR) 10. i 11. travnja.

Hrvatsko izaslanstvo čine Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, zatim Valter Flego, potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Istarske županije te Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, sudjelovao je u pokretanju OR-ove nove inicijative " Gradovi i regije za integraciju ", a Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije, i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, razmatrali su čime su ugrožena temeljna prava i vrijednosti EU-a.

Plenarnom zasjedanju prethodila je svečanost u čast Paweła Adamowicza , gradonačelnika Gdanjska i člana OR-a od 2011., ubijenog u siječnju ove godine. Jedna od prostorija glavne zgrade Odbora preimenovana je u uspomenu na njegov život i rad. Predsjedniku Karl-Heinzu Lambertzu na svečanosti se pridružila obitelj g. Adamowicza i njegova nasljednica, gradonačelnica Aleksandra Dulkiewicz. G. Adamowicz bio je gradonačelnik Gdanjska od 1998. sve do svoje nasilne smrti, a od 2011. i član Europskog odbora regija.

Inicijativa: Gradovi i regije za integraciju migranata

Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče.

Glavni govornik na pokretanju inicijative bio je povjerenik Avramopoulos , a pridružile su mu se Valeria Mancinelli, gradonačelnica Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018. te Annika Tännström , čelnica švedske regije Västra Götaland.

Rasprava o budućem proračun EU-a

Dok se čelnici EU27 sastaju kako bi raspravili o najnovijem razvoju situacije u pogledu Brexita, članovi OR-a su zajedno s Jeanom Arthuisom , predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, dali ocjenu pregovora o proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. te kakve će financijske posljedice po njega imati Brexit.

Temeljna prava i vrijednosti EU-a

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuli su neke od glavnih problema i pitanja s kojima se Europska unija suočava u pogledu poštivanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a te izdvojili pitanja povezana s temeljnim pravima koja su od posebnog značaja za lokalne i regionalne čelnike.

Pridružili su im se direktor Agencije Europske unije za temeljna prava Michael O'Flaherty i predstavnica vodeće europske organizacije za ljudska prava Domenica Ghidei Biidu, potpredsjednica Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti pri Vijeću Europe.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Integracija migranata??? Jesu li ovi ludi? Oni migriraju s ciljem da islamiziraju Europu, a ne da se integriraju!!!

na žalost to je politika EU…u koju su nas prijevarom ugurali kao guske u maglu

Integracija migranata??? Jesu li ovi ludi? Oni migriraju s ciljem da islamiziraju Europu, a ne da se integriraju!!!

New Report

Close