Bezos je samo jednim potezom uspio uštedjeti 600 milijuna dolara

Autor: Vjekoslav Čulo , 18. veljača 2024. u 09:02
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Selidbu u toplije podneblje opravdava željom da bude bliže roditeljima i tvrtki za svemirske letove, ali čini se da postoji još jedan mnogo unosniji razlog toj odluci.

Jeff Bezos, jedan od najbogatijih osoba na svijetu, je prošle godine na Instagramu najavio da se nakon 30 godina života seli iz Seattlea u Miami.

Svoj potez je opravdao željom da bude bliže roditeljima i lansiranjima raketa svoje tvrtke Blue Origin, ali sam odabir trenutka navodi još jedan lukrativan razlog, a to su porezi.

Naime, savezna država Washington je 2022. nametnula novi porez na kapitalnu dobit, odnosno sve prodaje dionica i obveznica u vrijednosti većoj od 250 000 dolara oporezivat će sa sedam posto. Ta američka država nema porez na osobni dohodak i tako se uvođenjem poreza na kapitalnu dobit Bezos po prvi puta suočio s plaćanjem porezna na prodaju dionica.

Bezos je od 1999. svake godine prodao dionice u vrijednosti više milijardi dolara kako bi financirao svoje filantropske zaklade, svemirsku tvrtku Blue Origin te kupnju 500 milijuna dolara vrijedne megajahte i sve većeg broja nekretnina koje je kupovao sa zaručnicom Lauren Sanchez.

Međutim, kad je porez na kapitalnu dobit stupio na snagu 2022., Bezos je prestao prodavati svoje dionice, odnosno 2022. i 2023. godine nije prodao niti jednu dionicu (darivao je samo dionica u vrijednosti od 200 milijuna dolara krajem prošle godine).

No, nakon što se preselio na Floridu, sve je to nadoknadio, pa je tako prošlog tjedna američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) objavila da je Bezos pokrenuo prethodno dogovoreni plan prodaje 50 milijuna dionica do 31. siječnja 2025.

Ako u obzir uzmemo da je cijena dionice 13. veljače bila nešto malo veća od 172 dolara, sveukupna transakcija će Bezosu donijeti više od 8, 5 milijardi dolara.

Savezna država Florida nema državni porez na dohodak, kao ni porez na kapitalnu dobit, pa je tako Bezos na prošlotjednoj prodaji dva milijuna dionica uštedio 140 milijuna dolara koje bi inače morao platiti državi Washington.

Pod uvjetom da cijena Amazonove dionice ostane nepromijenjena cijelu godinu, Bezos će na prodaji 50 milijuna dionica uštedjeti najmanje 610 milijuna dolara. Naravno, ako cijena dionice poraste, ušteda na porezu će biti još veća.

Drugim riječima, selidbom na Floridu Bezos je uštedio dovoljno da si može priuštiti još jednu megajahtu, odnosno isplatio je postojeću i još će mu ostati dovoljno novaca da nastavi kupovati meganekretnine po floridskim otocima.

Komentirajte prvi

New Report

Close