Lidl, Inditex, H&M i Next suočeni su s ozbiljnim optužbama

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 07:00
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Većina dobavljača tih četiriju brendova rekli su istraživačima da su, gotovo dvije godine nakon početka Covid-19 pandemije, još uvijek plaćeni po istoj stopi.

Lidl, vlasnik Zare Inditex, H&M i Next suočeni su s optužbama da su dobavljačima odjeće u Bangladešu tijekom pandemije plaćali manje od njihovih troškova proizvodnje zbog čega su tvornice imale problema s isplatom zakonski minimalne plaće, piše britanski The Guardian.

U anketi koja je obuhvatila 1000 tvornica u državi koje proizvode odjeću za trgovce u Ujedinjenom Kraljevstvu, to je reklo 19 posto Lidlovih dobavljača, 11 posto Inditexovih, 9 posto H&M-ovih i 8 posto Nextovih.

Većina dobavljača tih četiriju brendova, jednako kao i Tescoa i Aldija, rekli su istraživačima da su, gotovo dvije godine nakon početka Covid-19 pandemije, još uvijek plaćeni po istoj stopi – unatoč snažnom rastu troškova sirovina i proizvodnje.

Istraživanje Sveučilišta Aberdeen i britanske skupine za kampanju poštene trgovine Transform Trade promatralo je razdoblje od ožujka 2020. do prosinca 2021., otkrilo je da je vjerojatnije da će veći brendovi koji kupuju od 15 ili više tvornica sudjelovati u neetičkim praksama, poput odgađanja plaćanja ili otkazivanja narudžbi, nego manji.

Komentirajte prvi

New Report

Close