Lek se nada ulaganju nakon što je Novartis prodao udio GSK-u

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2018. u 22:00
GlaxoSmithKline kupio je udio u zajedničkoj kompaniji za 10,5 milijardi eura/Fotolia

Švicarski farmaceutski div, čiji je dio Lek, moći će sada udvostručiti ulaganje u istraživanje i razvoj, vjerojatno u nove originalne lijekove.

Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je da će prodati 36,5-postotni udio u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku njegu britanskom partneru GlaxoSmithKlineu (GSK) za 13 milijardi dolara (oko 10,5 milijardi eura). Tom prodajom Novartis će biti u mogućnosti udvostručiti ulaganje u istraživanje i razvoj, vjerojatno najviše u nove originalne lijekove, piše Delo.

Raste važnost u grupi
Ključno pitanje za Sloveniju je može li domaći Lek, kao dio Novartisa, imati koristi od zarade na prodaji švicarske kompanije. Kratkoročno prodaja nema utjecaja na poslovanje Novartisove tvrtke u Sloveniji, ljubljanskog Leka. Djelatnosti iz kojih izlazi Novartis nemaju veze s razvojnim i proizvodnim programom Leka.  Međutim, posredno, takve promjene mogu utjecati i na financijski položaj Lek-a i njegovu poziciju i važnost u grupi Sandoz odnosno Novartis, objašnjava Delo.

Sandoz grupa uključuje Novartisov generički program lijekova, kojeg je dio Lek.Godine 2007. prihodi Leka iznosili su više od tri posto ukupnih prihoda Novartisa. No, do 2010. Novartisovi prihodi porasli su za četvrtinu, dok su se prihodi Leka približno toliko smanjili, s gotovo milijarde eura prihoda od prodaje pali su na oko 700 milijuna eura. Posljednjih godina važnost Leka je porasla, kako u Sandozu, tako i u cijelom Novartisu.

 

1,1 mlrd.

eura bili su prihodi Leka 2016. godine

Godine 2016. Lek je ostvario 1,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je oko 2,5 posto prihoda Novartisa. Na Novartisov prihod posljednjih nekoliko godina snažno su utjecala isključivanja pojedinačnih aktivnosti odnosno prodaje podružnica. U Leku, komentirajući transakciju s GSK-om i njenom mogućem utjecaju, kažu da ona nema izravan utjecaj na poslovanje kompanije.

No ističu da je razvojni centar u Ljubljani vodeći Sandozov centar iz kojeg dolazi četvrtina Sandozovih projekata. Lek je prošle godine zaposlio 400 novih ljudi, a trenutno su usred najveće investicije, izgradnje nove tvornice lijeka Amoksiklav, vrijedne više od 100 milijuna eura. Lek je prošle godine izdvojio 170 milijuna eura za investicije, s jedne strane to je zanemarivo u usporedbi s razvojnim fondovima Novartisa, ali treba znati da je razvoj generičkih lijekova značajno jeftiniji nego razvoju originalnih lijekova.

Ključni razvojni centri
Lekove razvojne aktivnosti u Sloveniji odvijaju se u tri razvojna centra. Jedan od najvećih i najvažnijih Sandozovih razvojnih centara u svijetu djeluje u Ljubljani i Mengešu, specijaliziran je za tehnološki zahtjevne razvojne projekte. Razvojni centar biofarmaceutike i za razvoj antiinfektivnih lijekova također je u Mengešu. Razvojni centar biofarmaceutike u Mengešu jedan od ključnih Novartisovih razvojnih centara za biološke lijekove.

"U 2017. godini završili smo razvoj i podnijeli 17 dokumentacija za lijekove na tržištima Amerike, Europske unije, Rusije, Kanade, Australije, Meksike i Kine, tri dokumentacije za aktivne tvari na zahtjevnim tržištima SAD-a i Kanade. Sandoz je 18 lijekova koje smo mi razvili uspješno pokrenuo u SAD-u, Europskoj uniji, Kanadi, Meksiku, Japanu, Australiji i Brazilu.  Među njima, ističu se važni lijekovi za liječenje metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je i dodijelila tzv. status "first to file" za šest dokumentacija lijekova za liječenje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, lijeka za HIV/AIDS i onkoloških lijekova", rekao je Matjaž Tršek, direktor Razvojnog centra Slovenija. Lek je odlično integriran u istraživačko i razvojno okružje. Njihovi partneri su Institut za kemiju, Nacionalni institut za biologiju, Institut Jožef Stefan, Sveučilište u Ljubljani (Farmaceutski fakultet, Biotehnički fakultet, Fakultet za kemiju i kemijsku tehnologiju), kao i Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Novoj Gorici i drugi. 

Kako posluje Novartis?

U razvoj ulože osam milijardi eura godišnje
Novartis je prošle godine povećao prihode od prodaje za jedan posto, dosegnuvši 43,5 milijardi eura. Farmaceutsko poslovanje generira dvije trećine prihoda, ali ima nekih problema zbog kojih je prihod od tih aktivnost lani pao za tri posto. Zato se čini da će uložiti više novca u poboljšanje tog segmenta poslovanja. Kompanija godišnje uloži osam milijardi eura u razvoj, a jedan od ključnih ciljeva je razvoj učinkovitog lijeka za rak.

Komentirajte prvi

New Report

Close