Lego zaklada kupila zabavne parkove

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2019. u 21:59
Za osam Legoland parkova širom svijeta ponuđeno je šest milijardi dolara/REUTERS

Legoland trenutno obuhvaća osam tematskih parkova u sedam zemlja.

Obiteljska zaklada koja upravlja danskim proizvođačem igračaka Lego u petak je objavila da je zajedno s investicijskom tvrtkom Blackstone Group i kanadskim mirovinskim fondom CPPIB ponudila šest milijardi dolara za Legoland tematske parkove.

Legoland trenutno obuhvaća osam tematskih parkova u sedam zemlja, uključujući Dansku, Njemačku, Japan, Maleziju i SAD. Merlin Entertainments kupio je parkove – kojih je tada bilo samo četiri – 2005. godine.

Trenutno njegov portfelj obuhvaća turističke atrakcije poput muzeja voštanih figura Madame Tussauds i panoramskog kotača London Eye. Paralelno je Kirkbi Investment, vlasnik 75 posto udjela u Legu, kupio 30-postotni udio u Merlinu.

Ta je investicijska tvrtka inače u cijelosti u vlasništvu obiteljske zaklade Kirkbi A/S. Sada su se udružili s američkim Blackstoneom i kanadskim mirovinskim fondom CPPIB u konzorcij koji je podastro ponudu za Merlin Entertainments vrijednu 4,77 milijardi funti.

Kirkbi Invest bit će vlasnik 50 posto tog konzorcija. Cilj je konzorcija pomoći Merlinu da u potpunosti razvije svoj potencijal, a to će se najbolje postići u privatnom vlasništvu, rekao je izvršni direktor Kirkbi Investa Soren Thorup Sorensen. Zaključenje transakcije očekuje se krajem godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close