Lanac mjenjačnica kupio državni udio u Jubmes banci

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2019. u 14:53
Direktor i jedini vlasnik Alta Pay Groupa je Davor Macura, a kompanija ima i pet ogranaka

Na natječaju za prodaju ove beogradske banke stigle su dvije ponude, od kojih je jedna ispunila sve uvjete, te je Alta Pay kupio dionice na burzi.

Siniša Mali, ministar financija Srbije, prije nekoliko dana objavio je da su na natječaj za prodaju Jubmes banke Beograd stigle dvije ponude, od kojih je jedna ispunila sve uvjete, i da će transakcija biti završena nakon prvomajskih praznika.

Dobit samo 134.000 eura
"Na temelju završene natječajne procedure imamo ponudu koja je vrijedna nešto više od pet milijuna eura za 28,5 posto državnog udjela u Jubmes banci", naveo je Mali.  I doista, srpska država je na Beogradskoj burzi prodala svoj udio u Jubmes banci od 28,51 posto Alta Pay Groupu za 592,59 milijuna dinara, odnosno za pet milijuna eura. Dionice banke ponuđene na prodaju sastojale su se od običnih dionica u vlasništvu Republike Srbije i dionica banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stečajni upravitelj.

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 milijuna eura, a njeno učešće u aktivi ukupnog bankarskog sektora Srbije, prema podacima Narodne banke Srbije, iznosi 0,42 posto. Kompanija Alta Pay Group iz Zemuna ostvarila je u 2017. godini čistu dobit od 16 milijuna dinara ili 134.000 eura. To je 37 puta manje od pet milijuna eura, koliko je ta zemunska grupa ponudila za kupovinu državnog udjela u Jubmes banci. Kompanija Alta Pay je u 2016. zabilježila još manju dobit nego 2017. godine – 6,4 milijuna dinara.

U 2015. dobit je iznosila 3,3 milijuna dinara, a u 2014. godini 1,2 milijuna dinara. Posljednja promjena u osnovnom kapitalu kompanije zabilježene je početkom travnja ove godine, tako da sada Alta Pay Group raspolaže sa 295 milijuna dinara. Kako se navodi u podacima Agencije za privredne registre, Alta Pay Group osnovana je 2014. godine, a glavna djelatnost joj je "ostalo monetarno poslovanje".  U dokumentima kompanije stoji da je riječ o hibridnoj platnoj instituciji koja u svom sastavu ima sektor platne institucije i sektor mjenjačkih poslova.

Prema podacima s internet stranica banke, kompanija se bavi prije svega mjenjačkim poslovima, ali i poslovnima platnog prometa, otkupom zlata, transferom novca, kao i iPay poslovima odnosno trgovinom elektronskim novcem, što je u Srbiji prvi put omogućeno 2016. godine.  Direktor i jedini vlasnik Alta Pay Groupa je Davor Macura, a kompanija ima i pet ogranaka – u Zemunu, Novom Beogradu i Novom Sadu, koji se bave brokerskim poslovima s vrijednosnicama i drugim burzovnim poslovima, prenosi Blic. U napomeni uz financijski izveštaj za 2017. godinu navedena su i dvije povezane tvrtke, također u 100-postotnom vlasništvu Davora Macure. Riječ je o tvrtkama Campari International i Alta Holding, obje iz Beograda.

Trgovina i gradnja
Campari International kao osnovnu djelatnost ima "ostalu trgovinu na malo u nespecijaliziranim trgovinama", a 11. veljače ove godine zaključio je Nacrt ugovora o pripajanju tvrtke Urban Plus (vlasnika Davora Macure) koje je realizirano 20. travnja. 

Ta tvrtka bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Društvo za trgovinu i davanje usluga ALTA Holding osnovano je 2017. godine, s kapitalom od 10.000 dinara, a u 2018. bilo je neaktivno.

Komentirajte prvi

New Report

Close