Lagarde: Unatoč cjepivu oporavak bi mogao biti neravnomjeran

Autor: Ana Blašković , 12. studeni 2020. u 21:59
Foto: Reuters

ECB upozorava na pretjerani optimizam.

Šefica Europske centralne banke Christine Lagarde istaknula je da je kriza izazvana pandemijom Covida 19 “vrlo neobična” te da će put oporavka biti nejednak upozorivši na pretjerani optimizam u pogledu kratkoročnog utjecaja cjepiva na ekonomiju.

U ponedjeljak je bombastično odjeknula objava Pfizera da je njihovo cjepivo, nastalo u suradnji s BioNTechom, 90 posto učinkovito. Vijest je izazvala optimizam na burzama, skok cijena nafte i dionica kompanija najviše pogođenih krizom, a naveliko se počelo špekulirati kako će se i u kojem roku odraditi distribucija i procjepljivanje građana. Europska komisija postigla je s Pfizerom dogovor o kupnji do 300 milijuna komada cjepiva. U onom što mnogi vide kao točku preokreta u pandemiji, u Frankfurtu su, izvjesno je, puno oprezniji, barem kad je oporavak u pitanju.

Nelinearni oporavak

“Premda se najnovije vijesti o cjepivu doimaju ohrabrujuće, još uvijek bismo mogli biti suočeni s ponavljajućim ciklusima širenja virusa i postrožavanja mjera dok se ne postigne rašireni imunitet”, rekla je Lagarde na ECB-ovom forumu u Frankfurtu, a prenosi Business Insider. “Oporavak ne mora biti linearan već umjesto toga neravnomjeran, “stani-kreni” ovisan o distribuciji cjepiva”, rekla je.

Na zadnjem sastanku ECB-a Lagarde je signalizirala da će središnja banka gotovo sigurno dodatno olabaviti monetarnu politiku narednog mjeseca s obzirom na sve izvjesniji povratak eurozone nazad u recesiju. Ponovila je da je ECB spreman poduzeti nove korake u obrani od daljnjih slabosti.

Sve opcije na stolu

“Kontinuiran, snažan i ciljan odgovor je vitalan da zaštitimo ekonomije, barem dok zdravstvena kriza ne prođe i cijepljenje ne odmakne. Ključan je prava mješavina politika”, rekla je Lagarde.

Europska središnja banka zadržala je kamatne stope pri 0% i provodi program otkupa vrijednosnica vrijedan 1,35 bilijuna eura. Prema riječima Lagarde, otkup obveznica i pumpanje dodatne likvidnosti u financijski sustav su najbolji načini kako središnja banka može pomoći gospodarstvu. “Sve su opcije na stolu, a ti programi su pokazali učinkovitost u trenutnom okruženju i mogu se dinamički prilagoditi ovisno o razvoju pandemije. Zato će vrlo vjerojatno ostati glavni alati za prilagodbu naše monetarne politike”, zaključila je Lagarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close