Lagarde: Još nije vrijeme za gašenje pandemijskih monetarnih poticaja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2021. u 22:00
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke/REUTERS

ECB je prošli tjedan objavio da nastavlja s pojačanom kupnjom obveznica u sklopu programa potpore u koronakrizi kako bi zadržao troškove kreditiranja na niskoj razini.

Gospodarstvo eurozone počelo se oporavljati, ali Europska središnja banka (ECB) može početi raspravljati o ukidanju poticaja tek kada taj oporavak bude čvrst i održiv, poručila je čelnica europske monetarne vlasti Christine Lagarde.

ECB je prošli tjedan objavio da nastavlja s pojačanom kupnjom obveznica u sklopu programa potpore u koronakrizi kako bi zadržao troškove kreditiranja na niskoj razini.

Vijeće guvernera nije na sjednici ni raspravljalo o gašenju kriznog pandemijskog programa, unatoč tome što je oporavak gospodarstva snažniji no što se očekivalo.

“Ne sugeriram da će krizni program kupnje imovine u pandemiji (PEPP) biti ugašen 31. ožujka iduće godine”, naglasila je Lagarde u intervjuu Politicu, objavljenom u ponedjeljak. “Možemo biti dosta fleksibilni, ali što se tiče ekonomskih izgleda, idemo u dobrom smjeru”, poručila je čelnica ECB-a.

“Puno je prerano za raspravu o tim pitanjima”, naglasila je Lagarde, referirajući se na 1,85 bilijuna eura vrijedan krizni program kupnje imovine koji bi trebao ostati na snazi minimalno do kraja ožujka iduće godine, odnosno dok pandemija ne završi.

“Nalazimo se na prekretnici – na putu smo ekonomskog oporavka, stabilno se krećemo smjerom povratka na razine prije pandemije COVID-19, ali moramo voditi računa o novim varijantama (virusa)”, zaključila je Lagarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close