Laburisti bi jače oporezivali Google, Amazon i Starbucks

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2015. u 22:00
Ministar financija u sjeni John McDonnell i šef Laburista Jeremy Corbyn/REUTERS

Oblikovanje politika koje odbacuju štednju bit će zadatak odbora u kojem će sjediti Joseph Stiglitz i Thomas Piketty.

Uz asistenciju svjetski uglednih ekonomista koji će im oblikovati program, Josepha Stiglitza i Thomasa Pikettya, britanski su laburisti u ponedjeljak predstavili svoje ekonomsko viđenje koje se neće svidjeti velikim kompanijama.

"Prisilit ćemo korporacije poput Amazona, Starbucksa, Vodafonea i Googlea da plate svoj pošten udjel u porezu", izjavio je u svom govoru John McDonnell koji u stranci figurira kao ministar financija u sjeni. Iako je poznat po ranijim vrlo kontroverznim, ljevičarskim stavovima za britanski politički ukus, medijski izvještaji sa skupa u Brightonu naglašavali su vrlo umjereni ton McDonnellova govora. Dao je neke naznake svog viđenja fiskalne politike, ali je naglasio kako će se fokusirati na poticanje rasta kako bi se dokinule politike štednje koje kažnjavaju najranjivije i najsiromašnije Britance.

"Štednja nije ekonomska potreba, već politički izbor", naglasio je McDonnell i pri tome optužio vladajuću Konzervativnu stranku da predstavlja tek jedan posto najbogatijih građana. Oblikovanje politika koje odbacuju štednju bit će zadatak posebnog odbora u koji će ući nobelovac Stiglitz te autor bestselera "Kapital u 21. stoljeću", francuski ekonomist Thomas Piketty. Ako dobiju povjerenje birača na sljedećim izborima 2020., McDonnell je obećao da će uvesti "Tobinov porez" na financijske transakcije, ali samo ako bude konsenzusa oko te odluke.

Kada se već dotaknuo financija, neslužbeni ministar financija nije mogao zaobići pitanje Banke Engleske. Ranije je dovodio u pitanje njezinu neovisnost, ali je sada naglasio je kako će stranka jamčiti neovisnost središnje banke. McDonnell se nije osvrnuo na ideju o "narodnom monetarnom popuštanju" koju je iznio šef stranke Jeremy Corbyn. Prema mišljenju guvernera Marka Carneya, takvo bi tiskanje novca potaknulo spiralu inflacije.   

Komentirajte prvi

New Report

Close