Laboratorijskim uslugama i opremom osvojili regiju

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2019. u 22:00
Labena proizvodi i automatski hematološki analizator

Grupa Labena, koja ima sedam regionalnih ureda, među kojima i u Zagrebu, lani je ostvarila 8,9 milijuna eura prihoda.

U slovenskoj obiteljskoj tvrtki Labena službeno je otvoren novi laboratorij. Osim laboratorija za analitiku u farmaceutskoj industriji u posljednje dvije godine izgradili su i opremili i molekularni laboratorij.

U njemu za kupce iz Slovenije, SAD-a i zemalja jugoistočne Europe već provode 20 istraživačkih projekata. Također analiziraju stanične linije koje se koriste za proizvodnju bioloških lijekova.  "U tri godine uložili smo četiri milijuna eura u laboratorije, gdje imamo 30 zaposlenika", rekao je za Finance Borut Čeh, direktor Labene.

Kontrola kvalitete i sirovina
Ljubljansku tvrtku Labena prije 25 godina osnovala je Borutova majku Irena Lemut Čeh. Prihode su prošle godine povećali za 15 posto, na nešto više od četiri milijuna eura, i ostvarili oko 300 tisuća eura neto dobiti. Dodana vrijednost po zaposleniku iznosila je više od 50 tisuća eura. Labena na inozemnim tržištima ostvaruje oko trećinu prihoda. Prošle godine grupa Labena je ostvarila 8,9 milijuna eura prihoda.

Osim tvrtke u Sloveniji, grupa ima sedam regionalnih ureda, među kojim i u Zagrebu. Zajedno imaju 70 zaposlenika.  Počeli su prodajom laboratorijske i visokotehnološke opreme koja se klijentu softverski nadograđuje.  Nakon što su 2015. kupili laboratorij od tvrtke Bia Separations, njegova je djelatnost uspješno nadograđena uslugama razvojnih istraživanja, kontrole kvalitete i analitičkih laboratorija za farmaciju, a u posljednje dvije godine dodan je i laboratorij za molekularnu biologiju.

 

15 posto

porasli su prošle godine prihodi tvrtke

Njihovi su kupci uglavnom farmaceuti. U široj regiji rade za većinu lokalnih i globalnih farmaceutskih divova i uspješno prodaju laboratorijske usluge u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švedskoj i Švicarskoj. U laboratorijima obavljaju sve, od kontrole kvalitete lijekova, ulaznih sirovina i pomoćnih tvari do razvoja i validacije procesa i procesa u području generičkih, bioloških lijekova i dijagnostike, objasnila je voditeljica Laboratorija za farmaceutsku analizu Mira Kordiš Krapež.

Surađuju s Amerikancima
U molekularnom laboratoriju bave se dijagnostikom i biofarmaceuticima, kao i istraživanjima i analizama u području okoliša. Zajedno sa sveučilištem u Kaliforniji rad na projektu namijenjenom prvenstveno nogometašima.

Razvijaju analitiku, odnosno algoritam za otkrivanje sklonosti igrača prema ozlijeđivanju kosti koljena kojima pomažu da u skladu s time prilagode svoje treninge. Također razvijaju testove kojima se analizom vode otkrivaju paraziti koji su štetni za različite životinje, kao što su ribe. To će omogućiti uzgajalištima riba da brže i lakše otkriju štetočine.  "Ove godine planiramo rast prodaje od 15% do 20%, s time da je već dogovoreno 80% poslova za koje su svi ugovori praktično potpisani", rekao je Borut Čeh.

Komentirajte prvi

New Report

Close