Svakome radniku vaučer u vrijednosti 5.000 eura, osobama bez kvalifikacija vaučer od 8.000 eura

Autor: Tomislav Pili , 26. listopad 2018. u 06:11
Lani je 330.000 oglasa ostalo nepopunjeno/FOTOLIA

Pitanje neadekvatne školske spreme vlada želi promijeniti sustav prekvalifikacija i doškolovanja vrijednim 32 milijarde eura.

Francuski poslodavci našli su se pred paradoksom – iako je nezaposlenost u drugom gospodarstvu eurozone na prilično visokim razinama u odnosu na ostatak tog područja, do kvalificiranih radnika s potrebnim vještinama sve je teže doći.

Kako navodi Financial Times, podaci nacionalnog statističkog zavoda Inséé pokazuju kako sve veći broj kompanija ima problema s nedostatkom kvalificirane radne snage, iako je stopa nezaposlenosti za europske pojmove na relativno visokih devet posto. Prošle godine čak je 330.000 oglasa za posao ostalo nepopunjeno.  Izvješće državne razvojne banke Bpifrance iz srpnja pokazuje kako devet od 10 srednj velikih tvrtki ima taj problem.

Prema mišljenju poslodavaca, glavni razlog nedostatku kvalificiranih radnika leži u neadekvatnoj školskoj spremi. Francuska vlada nada se da će sa 32 milijarde eura vrijednim sustavom prekvalifikacija i doškolovanja uspjeti poboljšati vještine radne snage i smanjiti nezaposlenost.

Vlada je u ožujku objavila kako će od siječnja 2020. svaki radnik, uključujući i one zaposlene na pola radnog vremena, moći iskoristiti vaučer u vrijednosti 5000 eura za tečaj ili doškolovanje po vlastitom izboru.

Za osobe bez kvalifikacija vrijednost vaučera povećat će se na 8000 eura. Ova će se mjera dopuniti s programom prekvalifikacije milijun nezaposlenih i milijun maturanata srednjih škola koji će idućih pet godina stajati tri milijarde eura godišnje. Iako poslodavci i ekonomisti pozdravljaju ove mjere, upozoravaju kako bi mogle proteći godine prije nego prvi efekti postanu vidljivi.

"Mjere zahtijevaju vrijeme i snažan dijalog između korporativnog sektora, učilišta i srednjoškolskog obrazovanja", smatra Michala Marcussen, glavna ekonomistica banke Société Générale. Međutim, dio analitičara smatra kako je pitanje obrazovanja tek dio rješenja.

Nicolas Bouzou, direktor centra za ekonomska istraživanja Aster?s smatra da uzrok problemu nedostatka kvalificiranih radnika leži i u velikodušnom sustavu socijalnih naknada koji dio nezaposlenih Francuza ne motivira na pronalaženje posla te nedostatak adekvatnog smještaja u dijelovima zemlje koji bilježe veću zaposlenost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

>Francuski poslodavci našli su se pred paradoksom
sto je tu paradoks?
neka plate postenije ljude i imat ce koliko oce i kakvih oce kadrova. ali lovu moze uzimati samo gazda a ostali su tu samo da mu pomognu u tome. ne i da sami zarade.
to je otprilike premisa ovog danasnjeg kapitalizma

New Report

Close