Kupnja Syngente plaši Amerikance

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 24. ožujak 2016. u 22:00
Senator iz Iowe Chuck Grassley pribojava se za nacionalnu sigurnost/REUTERS

Iako je švicarska kompanija, Syngentino biotehnološko poslovanje nalazi se na američkom tlu.

Kineska kupnja švicarske kompanije Syngenta izazvala je val zabrinutosti među američkim visokim dužnosnicima. Jedan od njih, republikanski senator iz Iowe Chuck Grassley koji predsjeda senatskim Pravosudnim odborom smatra da je ovime ugrožena ne samo američka nacionalna sigurnost već i budućnost američke poljoprivrede.

Grassley smatra i se Kini otvara put ka kontroliranju tržišta GMO hrane i sjemena soje.  "Hrana i poljoprivreda dio su nacionalne kritične infrastrukture, a ovo spajanje implicira pitanja po nacionalnu sigurnost", rekao je Grassley u radio intervjuu za američku radiopostaju u srijedu. Iako je riječ o švicarskoj kompaniji, Syngentino biotehnološko poslovanje nalazi se na američkom tlu. To je razlog sve veće zabrinutosti jer se ChemChina za Syngentu odlučila, između ostalog, i zbog  njihova sjemenskog portfelja kojim planiraju rješiti problem kineskog nedostatka hrane.

No problem je što je Kina i najveće američko izvozno tržište, pa bi i kineska kontrola koje je sjeme prihvatljivo, a koje ne, uvelike utjecala na njihovu proizvodnju. Sporazum dviju kompanija postignut u veljači i vrijedan 44 milijarde dolara još uvijek čeka odobrenje američkog Odbora za strana ulaganja (CFIUS) koji do sada nikad nije odbio niti jedan zahtjev zbog zabrinutosti oko sigurnosti hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close