Krenuli nasumično testirati građane, evo koliko ih je zaraženo

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2020. u 09:53
Foto: Getty Images

Zemlja je dosad zabilježila preko devet tisuća zaraženih, a umrlo je 793 ljudi.

Švedski državni epideiolog Anders Tegnell rekao je da će vlasti vjerojatno u nadolazećim vikendima provjeravati koji se restorani ne pridržavaju mjera o socijalnom distanciranju te će ih zbog toga zatvoriti. Švedska je poznata kao europska iznimka svog svojih liberalnih pravila u borbi protiv koronavirusa, a zbog kojih su dosad bili otvoreni frizerski saloni, svi dućani, restorani i barovi, kao i granice.

No, zemlja je dosad zabilježila preko devet tisuća zaraženih, a umrlo je 793 ljudi, znatno više nego u Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno. Te tri nordijske zemlje imaju mnogo stroža pravila od Švedske. Zbog toga Švedska već neko vrijeme implementira nešto stroža pravila, ali svoj pristup mijenja vrlo polako. Najava zatvaranja neposlušnih restorana, čiji su prizori prenatrpanih stolova zaokupili europske medije, na tom je tragu.

Švedske su vlasti u zdravstvu krenule s nasumičnim testiranjem građana da bi vidjelo koliko ih ima koronavirus. Od 773 građana Stockholma, dobi 2-86 godina, pokazalo se da ih je 2,5 posto zaraženo.

Komentirajte prvi

New Report

Close