Kreditiranje državnih tvrtki destabilizira kineske banke

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2017. u 22:00
Narodna banka Kine nije se složila s dijelovima izvješća/REUTERS

Odobravanje kredita zbog političkog pritiska, uspon ‘banaka u sjeni’ te pretjerano preuzimanje rizika problemi su koje je prepoznao MMF.

Motivi i način financiranja državnih poduzeća uslijed političkog pritiska u srcu su problema koji sprečavaju kinesku ekonomiju da se iz "tvornice svijeta" brže preoblikuje u moderno gospodarstvo pokretano osobnom potrošnjom, stoji u studiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kako prenosi CNBC, dvogodišnja studija svjetskog financijskog policajca identificirala je tri glavna problema. 

Povećana složenost
Naime, financijski sustav ima ključnu ulogu u tranziciji kineskog gospodarstva, međutim "povećana složenost sustava predstavlja rizik po financijsku stabilnost", navodi se u "Procjeni stabilnosti financijskog sustava Kine za 2017. godinu" koja je objavljena u četvrtak. Prvi problem koji je identificirao MMF je brzo povećavanje rizičnih kredita. To je dijelom rezultat snažnog političkog pritiska na banke da odobravaju svježi novac problematičnim državnim tvrtkama. Bez tog novca, te bi kompanije najvjerojatnije vrlo brzo propale, a to vlada u Pekingu ne želi dopustiti.

S druge strane, takve se kompanije unazad nekoliko godina sve više zadužuju kako bi ostvarile ambiciozne ciljeve koje je pred njih postavila vlada. Podaci Banke za međunarodna poravnanja pokazuju da je udjel duga svih sektora u kineskom BDP-u sa 180 posto u 2011. godini skočio na 255,9 posto u drugom tromjesečju ove godine. Rast zaduženosti podudara se s usporavanjem rasta produktivnosti te rastućim pritiscima na kvalitetu imovine kineskih banaka.

Drugi problem koji se naslanja na prvi jest da se rizično kreditiranje s banaka seli na manje regulirane financijske institucije, poznate kao "banke u sjeni". Ta činjenica komplicira cijeli financijski sustav i onemogućava vlastima da efikasno nadziru aktivnosti u sustavu, tvrdi se u izvješću MMF-a.    

Rast moralnog hazarda
Treći je problem u rastu "moralnog hazarda i pretjeranog preuzimanja rizika" zbog uvjerenosti da će vlada spasiti posrnula državna poduzeća i financijske institucije lokalnih vlasti. To je najevidentnije u jamstvima na prinos koje kineske banke daju malim ulagačima koji od njih kupuju financijske instrumente. U slučaju da investitori pretrpe gubitke, banka ih obeštećuje iz vlastita temeljnog kapitala.

Osvrćući se na MMF-ovo izvješće, Narodna banka Kine u priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama da se ne slaže s određenim dijelovima dokumenta, ali je i dodala da su preporuke MMF-a "vrlo relevantne u kontekstu produbljivanja reformi financijskog sustava". Jedno od točaka s kojima se središnja banka ne slaže jest konstatacija da većina kineskih banaka nema sposbnost izdržati ekonomske šokove. Naime, MMF-ov stres-test je ustanovio da je 27 od 33 kineske banke nedovoljno kapitalizirano. 

Komentirajte prvi

New Report

Close