Kozmetički proizvodi prijavljuju se na portal EU-a

Autor: Majda Žujo , 16. srpanj 2013. u 19:40
Novim se pravilima potrošačima omogućuje povjerenje u proizvode koje kupuju/FOTOLIA

EU uredba određuje nova pravila o označavanju na pakiranjima kozmetičkih proizvoda.

Kako bi se stalo na kraj obmanjujućim informacijama, svi kozmetički proizvodi odsada moraju u potpunosti biti usklađeni s Uredbom o kozmetičkim proizvodima koju je donijela Europska unija, a primjenjuje se od prošlog tjedna, Uredbom se uvode nova pravila o informacijama koje se nalaze na pakiranjima kozmetičkih proizvoda te se osiguravaju snažnije sigurnosne norme i omogućuje bolje informiranje potrošača.

Tako se na kozmetičkim proizvodima neće više moći nalaziti tvrdnje koje nisu dokazane. "Bez obzira na to radi li se o svakodnevnim potrepštinama poput paste za zube ili o sitnim luksuzima kao što je novi ruž za usne ili krema za poslije brijanja, potrošači će odsad biti bolje zaštićeni i imat će jasnije informacije o kozmetičkim proizvodima koje kupuju. Novim se pravilima također pojednostavljuje i provedba zakonodavstva, a potrošačima se omogućuje bezbrižnost i povjerenje u proizvode koje kupuju", rekao je Neven Mimica, povjerenik EK-a za potrošačku politiku.

Novom Uredbom određeno je i da se na tržište smiju stavljati samo oni kozmetički proizvodi za koje je imenovana "odgovorna osoba" koja mora voditi ažuriranu dokumentaciju s podacima o proizvodu, uključujući i ocjenu sigurnosti proizvoda te je dati na raspolaganje u slučaju inspekcijskog nadzora nadležnih nacionalnih tijela za provedbu nadzora nad tržištem. Ime te osobe jasno mora biti označeno na etiketi, kao što na etiketi mora biti jasno označen i minimalni rok trajanja, te svi nanomaterijali koje proizvod sadrži. Bojila, konzervansi i UV-filtri, uključujući i one koji su načinjeni od nanomaterijala, moraju se izrijekom odobriti. Nanomaterijali se moraju označiti na popisu tvari na način da se iza naziva tvari u nastavku doda riječ "nano".Olakotna okolnost za proizvođača je ta što će odsada svoj proizvod morati prijaviti samo jednom nadležnom tijelu, na Portalu EU-a za Prijavu kozmetičkih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close