Kostić želi i Savu, najveću slovensku turističku grupu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2018. u 13:29
Ako uspije, Kostić će dobiti i hotel Park, jedan od šest koje Sava ima na Bledu/Marko Lukunić/PIXSELL

Miodrag Kostić cilja na udjel u Sava turizmu, vlasniku hotela na Bledu i obali, kao i toplica i lječilišta, koji sada drži američki fond York.

Jedan od najvećih srpskih poduzetnika Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, zainteresiran je za preuzimanje 41,7 posto udjela u Savi, najvećoj slovenskoj turističkoj grupi.

Taj je udjel od 2016. godine u vlasništvu američkog fonda York, piše Siol.net. Sava preko svoje tvrtke Sava turizam ima u vlasništvu hotele na Bledu (ukupno šest), kao i Terme 3000, lječilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Uz York, najveća vlasnica Save je država koja preko Slovenskog državnog holdinga i Kada kontrolira 45 posto udjela. 

Novi vladar turizma u regiji
Kostić je vlasnik hotela Kempinski na slovenskoj obali, a predao je i ponudu za preuzimanje šest Istrabenzovih hotela u Portorožu. U Sloveniji u vlasništvu ima i Gorenjsku banku te udjel u Aerodromu Portorož. Također, čini se da je Kostić uspio spriječiti Savu da potpuno ovlada Hotelima Bernardin.  Kako piše ljubljanski Dnevnik, Sava, kao najveći dioničar, zajedno s državnim blokom nije uspjela premašiti prag neophodan za istiskivanje malih dioničara iz Hotela Bernardin, u kojima Kostić preko Gorenjske banke drži devet posto udjela.

 

38 posto

udjela u Hotelima Bernardin Sava je kupila od NFD Holdinga

Sava je ranije kupila 38 posto dionica kompanije iz stečajne mase propalog NFD Holdinga. Prošle je godine, navodi portala Siol.net, Kostić pokušao doći do šest hotela u Portorožu kroz stražnja vrata: kupnjom potraživanja prema Istrabenzu koje bi pretvorio u vlasništvo nad. Brži je bio DUTB, odnosno slovenska "loša banka", koja je nedavno stekla većinu potraživanja od Istrabenza. Istrabenzovih šest hotela: Grand hotel Portorož, Rivijera, Slovenija, Apollo, Mirna i Neptun, za Kostića su od strateškog značaja. 

Njihovom kupnjom poslao bi jasnu poruku tko je novi vladar turizma u regiji i vjerojatno je zadao konačni udarac državnim planovima sa Savom, objašnjava portal. Prema procjenama, vrijednost transakcije mogla bi iznositi oko 60 milijuna eura. Uskoro će se održati skupština dioničara Save na kojoj će se odlučit će o ponovnoj dokapitalizaciji Save u iznosu od pet milijuna eura, piše Dnevnik. 

Ta sredstva Sava namjeravaju potrošiti na kupnju dionica hotela Bernardin od DUTB-a. Hoće li dokapitalizacija uspjeti ovisit će o Slovenskom državnom holdingu (SDH), iz kojeg nema informacija o tome namjeravaju li podržati planirani dokapitalizacijski paket. Na skupštini dioničara SDH će također koristiti glasačka prava Kada.

Još jedna dokapitalizacija
Budući da u nedavnoj dokapitalizaciji Save SDH nije htio sudjelovati, a da državni udio u Savi ne bi bio smanjen ispod 41,74 posto udjela kojeg ima financijski fond York, u ime države proporcionalno veći iznos platio je Kad.

Prema neslužbenim informacijama Dnevnika, fond York će ponovno poduprijeti dokapitalizaciju Save. U regiji Kostić je vlasnik više hotela u Srbiji, suvlasnik je najveće crnogorske turističke kompanije Budvanska rivijera, dok je Hrvatskoj lani kupio Skiper Resort u Istri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close