Kostić dao najbolju ponudu za preuzimanje Abanke

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2019. u 22:00
Hoće li regulator spriječiti Kostića u kupovini još jedne banke?

Vlasnik srpske AIK banke ponudio je 480 milijuna eura ili oko 0,82 od knjigovodstvene vrijednosti Abanke koja je na kraju 2018. iznosila 583 milijuna eura.

Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, a slijedi ga Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, neslužbeno doznaje mariborska Večer.

Posljednjih dana travnja na poziv SDH-a da povećaju obvezujuće ponude, sva tri zainteresirana investitora koji žele preuzeti treću najveću slovensku banku, a koju država prodaje zbog obveza prema Europske komisije oko sanacije banaka 2013. godine, to su i uradila. 

Mađari odustali
Uz AIK banku i Novu KBM, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 milijuna eura, poboljšala i mađarska banka OTP. Kostić, koji je nedavno preuzeo Gorenjsku banku, prema neslužbenim izvorima, ponudio je na kraju 480 milijuna eura ili oko 0,82 od knjigovodstvene vrijednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 milijuna eura. Slabija je bila konačna ponude Nove KBM, a najslabija OTP-a. Mađari su, navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovensko bankarsko tržište ući kroz SKB. 

Abanka je prošle godine ostvarila 66,7 milijuna eura čiste dobiti, što je 24 milijuna eura ili više od polovice bolje nego godinu ranije. Banka, koju predvodi Jože Lenič, na kraju 2018. godine imala je 1010 zaposlenika i ukupnu bilančnu svotu od preko 3,7 milijardi eura, što joj daje tržišni udio od 9,6 posto. Prihodi od kamata u bankama se smanjuju, ali drugi rastu. Posljednjih godina udio loših kredita uspješno je smanjen, a oni su 2018. još uvijek iznosili 5,6 posto, dok su sada 4,6 posto. 

Odgovornost na vladi 
Posljednju riječ pri prodaji Abanke imat će regulator odnosno Banka Slovenije, a u konačnici Europska središnja banka (ECB). Budući da Abanka u Sloveniji ima status sistemske banke kroz prizmu regulatora ona će biti teži zalogaj od Gorenjeske banke za Miodraga Kostića, objašnjava Večer. Teoretski bi se moglo dogoditi da SDH Abanku proda Kostiću, ali na kraju bi transakciju mogao zaustaviti ECB.

Apollo vjerojatno ne bi imao problema s regulatorom, budući da je Nova KBM već podložna kontroli ECB-a. Političku odgovornost za prodaju na kraju snosi vlada Marjana Šareca i unatoč signalima oporbe da treba zaustaviti privatizaciju, od toga neće biti ništa, piše Večer. Povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestagar prošle zime je u Ljubljani rekla da se prodaja Abanke mora završiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close