Kosovske carine Srbiji udvostručile uvoz iz RH

Autor: Saša Paparella , 23. srpanj 2019. u 21:59
Rasim Ljajić: 'Na gubitku su i kosovski privrednici'

Zbog sankcija Prištine prema Beogradu Grčka povećala izvoz na Kosovo za 3,5 puta.

Otkako Kosovo primjenjuje nove, 100-postotne carine na robu uvezenu iz Srbije, ta je zemlja plasirala 260 milijuna eura manje robe nego u istom razdoblju lani, rekao je  u utorak potpredsjednik srpske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Krajnja šteta će u svakom slučaju biti mnogo veća, jer kad jednom budu ukinute takse, našim firmama će biti potrebno jako puno vremena da se vrate na kosovsko tržište jer se konkurencija iz regiona pozicionirala čim se ukazala prilika za to", izjavio je Ljajić za Tanjug.

Na kosovsko tržište, prema Ljajićevim riječima, najveći proboj je ostvarila Grčka, koja je u svibnju povećala svoj izvoz na Kosovo za skoro 3,5 puta. Još neke zemlje su profitirale od srpsko-kosovskih natezanja – Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska povećale su izvoz na Kosovo dvaput, a Makedonija za 50 posto.

Ljajić je rekao da su na gubitku i kosovski privrednici koji su 65 posto sirovina i opreme kupovali u Srbiji po nižim cijenama, a na šteti su i građani Kosova kojima je nakon uvođenja carina roba u prosjeku poskupjela za oko pet posto.

Kao posebno ilustrativan primjer naveo je i da kosovski privrednici trenutno kupuju pšenicu iz okruženja koja je za 15 eura po toni skuplja od srpske pšenice.  

Komentirajte prvi

New Report

Close