Korisnici Facebooka jednu stvar će i dalje morati prihvaćati

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2018. u 15:01
Prikupljanje dopuštenja počinje ovog tjedna/REUTERS

Stupanje na snagu europske regulative o zaštiti osobnih podataka GDPR neće puno promijeniti.

Najveća društvena mreža Facebook objavio je kako će i dalje zahtijevati od korisnika prihvaćanje ciljanih oglasa kao uvjeta za korištenje usluga, unatoč skorašnjem stupanju na snagu europske regulative o zaštiti osobnih podataka.

Regulativa poznatija pod akronimom GDPR stupa na snagu idućeg mjeseca, a donosi najveću promjenu u zaštiti privatnih podataka od rođenja interneta.

Naime, predviđa visoke kazne za kompanije koje prikupljaju osobne podatke bez izričitog dopuštenja korisnika. Facebookov zamjenik direktora za zaštitu osobnih podataka Rob Sherman izjavio je da će društvena mreža ovoga tjedna početi tražiti dopuštenje europskih korisnika za različite načine na koji Facebook koristi njihove osobne podatke.

Međutim, odbacivanje opcije ciljanog marketinga neće biti moguće, dodao je Sherman, a prenose agencije. Korisnicima će biti omogućeno tek da ograniče vrste podataka koje oglašivači koriste u kreiranju ciljanih kampanja. Dokument koji dopušta Facebooku korištenje osobnih podataka kroz nekoliko će se dana početi pojavljivati na korisničkim profilima, a imat će opciju "prihvati i nastavi" te "upravljanje podatkovnim podešavanjima".

"Korisnici će imati mogućnost da ne budu na Facebooku ako to budu htjeli", kazao je Sherman. Podsjetimo, kompanija je prošlog mjeseca objavila da su podaci o desecima milijuna korisnika završili u rukama Cambridge Analytice koja ih je iskoristila za profiliranje birača Donalda Trumpa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close