Konačno dobra vijest iz Njemačke: Potražnja za ovim dobrima naglo je porasla u svibnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2023. u 19:01
FOTO: REUTERS/Kacper Pempel

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima naglo je porasla u svibnju zahvaljujući narudžbama brodova, svemirskih letjelica i vojnih vozila, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci statističkog ureda.

Narudžbe su u svibnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima porasle za 6,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su prema revidiranim podacima uvećane za 0,2 posto, izračunao je Destatis.

Podaci pokazuju gotovo ravnomjeran rast domaće i inozemne potražnje, za 6,2 odnosno 6,4 posto.

Nagli skok odražava više nego udvostručene narudžbe velike vrijednosti u sektoru transportne opreme, uključujući brodove, željezničke lokomotive i vagone, zrakoplove i svemirske letjelice i vojna vozila.

U sektoru električne smanjile su se pak za 15 posto, pokazujući jasan negativan rezultat, napominju statističari.

Kada se izuzmu narudžbe velike vrijednosti, potražnja je uvećana za 3,2 posto.

Na godišnjoj razini narudžbe su smanjene za 4,3 posto, pokazuju preliminarni Destatisovi podaci. U travnju su, prema revidiranom podatku, bile niže za 9,3 posto.

Tromjesečna usporedba pokazuje da su nove narudžbe u razdoblju od ožujka do svibnja bile niže za 6,1 posto nego u prethodna tri mjeseca, što ukazuje na usporavanje potražnje.

Narudžbe se postupno stabiliziraju, konstatiraju u ministarstvu gospodarstva, napominjući da podaci za travanj i svibanj pokazuju pad potražnje za 2,6 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Industrijska proizvodnja trebala bi prema tim brojkama blago porasti u idućem razdoblju, dodaju, priznavši ipak da je raspoloženje u industriji “prigušeno”.

Komentirajte prvi

New Report

Close