Kome gradnja solarne elektrana u Ljubinju?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2018. u 16:13
Ljubine se nada i zapošljavanju radnika za vrijeme gradnje elektrane/Marko Mrkonjić/PIXSELL

U utrci za investiciju vrijednu 600 mil. kuna turski IFS Solar i austrijski Schall Gruppe.

Ljubinje u Republici Srpskoj (BiH) u sljedeće dvije godine moglo bi dobiti prvu solarnu elektranu, a za izgradnju su zainteresirani ulagači iz Turske i Austrije.

Vlada RS-a donijela je Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda za investiciju vrijednu oko 150 milijuna maraka (600 mil. kuna), izvijestio je RTRS.  Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva priopćili su da pripremaju natječajnu dokumentaciju kojom će biti definirani uvjeti za dodjelu koncesije i raspisivanje javnog poziva, a procjena je da bi javni poziv mogao biti raspisan u ožujku.

Zanimanje za gradnju solarne elektrane na području općine Ljubinje, osim kompanije IFS Solar, pokazala je i Schall Gruppe iz Austrije.

Prednost pri bodovanju ponuda imat će turska kompanija koja je pokrenula inicijativu. Na temelju istraživanja i elaborata o uvjetima i broju sunčanih dana, izabrana je lokacija za gradnju površine oko 80 hektara, uz magistralnu cestu Ljubinje-Stolac. 

"Ključno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi i povrat od koncesije na električnu energiju od 400.000 do 500.000 maraka godišnje", objašnjava načelnik općine Ljubinje Darko Krunić. Uz novac koji bi omogućio ulaganja u infrastrukturu, Ljubinjci se nadaju i angažiranju radne snage za vrijeme gradnje elektrane. 

Komentirajte prvi

New Report

Close