Koliko se zapravo može zaraditi u Njemačkoj, evo kako se kreću plaće po profesijama

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2019. u 15:12
FOTO: GettyImages

Ukoliko u Njemačkoj želite mnogo zaraditi, najbolje ćete proći kao doktor stomatologije, gdje godišnje možete računati sa zaradom od 117.000 eura neto, dok kao liječnik možete zaraditi 78.000, a kao menadžer financijskog fonda oko 75.700 eura.

Ipak, veća je šansa da ćete u Njemačkoj raditi neka od najmanje plaćenih zanimanja, među kojima je posao sobarice u hotelu s godišnjom neto zaradom od 19.000 eura, dok ćete tisuću evra više zaraditi u ugostiteljstvu, pišu Nezavisne novine.

Kao frizer možete računati sa 21.000 eura, konobar 22.000 eura, a ako se zaposlite u pozivnom centru, možete dobiti 24.000 eura godišnje, koliko mogu zaraditi radnici na blagajni ili na recepciji.

Kuhar godišnje u džep može staviti oko 25.000 eura, a kao zubarski tehničar možete zaraditi oko tisuću eura više. Vozač kamiona godišnje zaradi oko 27.000 eura neto.

Njemački magazin "Die Welt" sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 posto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje živežnih namirnica njih 37 posto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 posto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 posto stranaca, koliko ih je u kuharstvu i ugostiteljstvu. Među poljoprivrednicima 29 posto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj "baušteli". Oko 25 posto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 posto su skladištari, a među metalskim radnicima oko 20 posto, odnosno svaki peti je stranac.

Podaci njemačkih agencija koje se bave zapošljavanjem radnika u toj zemlji pokazuju da su najtraženija zanimanja za strance koji dolaze na rad u Njemačku IT statističar, električar i njegovatelji, a najveća šansa za dobijanje posla je u oblasti njege, gdje se do 2030. godine očekuje čak 199.000 novih radnih mjesta.

Kolika je pomama za strancima u Njemačkoj, svjedoči podatak Saveznog zavoda za zapošljavanje iz Nirnberga, da je prošle godine u toj zemlji otvoreno čak 700.000 novih radnih mjesta od kojih su pola dobili stranci, odnosno legalno zaposleni radnici bez njemačke putovnice.

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci sa oko 400.000, Rumunji sa 310.000, pa Talijani sa 260.000.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve


pisati o neto placi je jako, jako strucno. respekt!

Istina. Ako imas djecu, i zenu, olaksice su dosta velike… u tom smislu je clanak los, da.


Zarada je dobit, a ne prihod, pa bi bilo korisno da autor članka sastavi i listu prosječnih troškova.

Slicno kao u Zagrebu, za mene… Lidl je cak i manje, sve skupa slicno, struja malo vise, ali placa 5x vise. Dakle, zastedim vise cijelih placa kao u HR, i to nakon solidnog zivota. Cijene u HR su eksplodirale, rente u Zagrebu abnormalne, ponekad vise i od place sada. Samo su place ostale na africkom nivou.

Posla ima, moze se napredovati, seliti. PM ako te nesto specificno interesira.

Zarada je dobit, a ne prihod, pa bi bilo korisno da autor članka sastavi i listu prosječnih troškova.

New Report

Close