Koji su simptomi virusa Marburg? WHO potvrdio izbijanje smrtonosne bolesti u ovoj zemlji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2023. u 07:37
Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je ovaj tjedan u Ekvatorijalnoj Gvineji izbila zaraza smrtonosnim virusom Marburg.

Zasad je potvrđeno da je od zaraze umrla jedna osoba, a povezuje se sa smrti još osam ljudi, rečeno je iz WHO-a. Sumnja se i na još 16 slučajeva zaraze u Ekvatorijalnoj Gvineji, a pacijenti imaju simptome koji uključuju vrućicu, iscrpljenost, kao i tragove krvi tijekom povraćanja i proljeva, piše Insider.

Prisutnost ovog virusa u istočnoj provinciji Ekvatorijalne Gvineje prvi je put da je Marburg u toj državi otkriven, i to šest mjeseci nakon što je potvrđena zaraza istim virusom u Gani, u srpnju 2022.

Virus Marburg rijedak je kod ljudi, no iznimno je zarazan kad pronađe ljudskog domaćina. Bolest može biti smrtonosna, a stopa smrtnosti iznosi čak 50 posto, kaže WHO. Kada je zaraza izbila u Angoli 2005., smrtnost među zaraženima iznosila je do 88 posto.

Uobičajeni simptomi uključuju hemoragijsku groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tijekom povraćanja i tragove krvi u proljevu.

Bolest često počinje naglo, kaže WHO, s visokom temperaturom, teškom glavoboljom i malaksalošću. Na početku oboljeli često osjećaju bolove u mišićima i grčeve, a može doći i do žutice, mučnine i bolova u abdomenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close