Kinezi žele graditi aerodrom u Trebinju

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2018. u 21:59
Cilj je poboljšanje zračnog prometa u Republici Srpskoj/Nel Pavletić/PIXSELL

Velike kompanije zainteresirane za prometne i energetske projekte u Republici Srpskoj.

Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering (AVIC) pokazala je zanimanje za partnerstvo s Republikom Srpskom (RS) u izgradnji HE Buk Bijela, priopćili su predstavnici RS-a. Vlada RS i AVIC potpisali su lani memorandum o suradnji na tom projektu.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da su Kinezi najavili i druge mogućnosti suradnje, npr. u području prometa, te s tvrtkama Orao iz Bijeljine i Kosmos iz Banja Luke.

"Sugovornici su pokazali spremnost za projekte kao što je poboljšanje zračnog prometa u RS i izgradnja aerodroma Trebinje. Pružaju nam se nove velike mogućnosti s jednom od većih svjetskih kompanija i jednom od najvećih u Kini", izjavio je Đokić Agenciji Srna.

Prema njegovim riječima, i predstavnici Kineske industrijsko-komercijalne banke (ICBC) zainteresirani su da budu partneri u realizaciji energetskih, ali i drugih projekata u RS. Tu banku prati Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine (SINOSURE), koja bi osiguravala kredite. "I s njima smo razgovarali o modelima i mogućnostima potpore projektima koje bi razvijale kineske kompanije na području RS", rekao je Đokić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close