Kineski regulatori pojačali pritisak na domaće tehnološke tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2021. u 22:00
foto: pixabay

Pokrenuli istragu o Didiju, tvrtki osnovanoj 2012. koja nudi usluge na više od 15 inozemnih tržišta.

Vlada Kineski regulator za kibernetičku sigurnost naložio je trgovinama da obustave prodaju aplikacije digitalne tvrtke za usluge prijevoza Didi Global, zatraživši bolju zaštitu korisničkih podataka. Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) najavila je prošlog petka da će pokrenuti istragu o Didijevom prikupljanju podataka kako bi zaštitila “nacionalnu sigurnost i javni interes”, samo dva dana nakon što je kompanija uvrstila dionice u kotaciju njujorške burze.

U nedjelju CAC je na društvenim mrežama objavio da je Didiju naloženo da izmijeni aplikaciju kako bi je uskladio s kineskim propisima o zaštiti podataka, ne precizirajući koji je propis kompanija prekršila.

Kompanija je priopćila da je prestala registrirati nove korisnike i da će ukloniti aplikaciju iz trgovina. Dodali su i da će provesti zatražene promjene kako bi uskladili poslovanje s propisima i zaštitili prava korisnika. The Global Times, visokotiražni list kojeg objavljuje Narodni list, glasilo vladajuće Komunističke stranke, objavio je u ponedjeljak da bi Didijevi kapaciteti za analizu velikih količina podataka mogli ugroziti sigurnost osobnih podataka korisnika.

Didi je osnovan 2012. godine i nudi usluge u matičnoj Kini i na više od 15 inozemnih tržišta. Svakodnevno u stvarnom vremenu prikuplja puno podataka o mobilnosti, koristeći neke od njih za tehnologije autonomne vožnje i analizu prometa. Kompanija se u više navrata našla pod povećalom kineskih regulatora koji su provjeravali njezine sigurnosne mehanizme i dozvolu za poslovanje.

Kineski su regulatori proteklih godina postrožili propise i pojačali pritisak na domaće tehnološke tvrtke kako bi osigurali poštivanje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju i sigurnost podataka. U takvom je okruženju financijsko-tehnološki div Ant Group, član grupe Alibaba, prošle godine odustao od uvrštenja dionica u kotaciju njujorške burze ‘teškog’ 37 milijardi dolara. U ponedjeljak CAC je najavio istragu i o poslovanju digitalne tvrtke za zapošljavanje Zhipin.com i tvrtki za najam kamiona Huochebang i Yunmanman, koje su se spojile u Full Truck Alliance. Poput Didija, i vlasnik Zhipin.coma Kanzhun i Full Truck Alliance uvrstili su nedavno dionice u kotaciju njujorške burze, primjećuje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close