Kineski div Zijin Mining zainteresiran za RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2018. u 15:48
Uskoro slijedi privatizacija velikog kompleksa RTB Bora

Najveći kineski proizvođač zlata i bakra želi proširiti proizvodne kapacitete, što podrazumijeva veliko ulaganje.

Kineska kompanija Zijin Mining, vodeći proizvođač zlata i bakra u toj zemlji, zainteresirana je za RTB Bor, rekao je izvršni direktor te kompanije Chen Jinghe.

"Za nas je jako važno da se proizvodni kapaciteti prošire jer će time i troškovi pasti, a da bi se proizvodnja proširila nužno je veliko ulaganje u mehanizaciju i proizvodnju, da se izgrade onakva tri pogona kao što ste imali prilike vidjeti u našoj kompaniji, jer povećanjem kapaciteta RTB Bor može biti konkurentan na tržištu", rekao je Chen Jinghe. On je dodao da je jasno kako je taj projekt pun izazova, ali da ta kompanija kada je riječ o inovativnosti tehnologije ima prednosti u odnosu na druge.

 

40 milijuna

eura dužan je RTB Bor grčkoj kompaniji Mytilineos

"Za nas je ključno da privatizacija RTB Bora bude u skladu sa zakonima Republike Srbije", istaknuo je Chen Jinghe na sastanku s predsjednikom Nacionalnog savjeta za koordinaciju suradnje s Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavom Nikolićem i izaslanstvom vlade Srbije koja je bila u posjeti toj kompaniji. Nikolić je rekao da, za razliku od ranijeg razdoblja, kada privatizacije nisu uspješno provedene, ova vlada radi na tome da svaka privatizacija poveća, osuvremeni proizvodnju i donese novi kapital.

"Volio bih da surađujemo, da vam RTB Bor postane još jedan rudnik u inozemstvu. Vi ćete procijeniti je li za vas ova privatizacija dobra ili ne, ali Srbiju možete gledati kao svog pravog prijatelja. Ovih dana govorimo o uspješnoj privatizaciji Željezare Smederevo, ali moram reći da je RTB Bor možda deset puta više vrijedi za Srbiju", dodao je Nikolić. Dug RTB Bora od 40 milijuna eura grčkom Mytilineosu, po odluci Arbitražnog suda u Ženevi, Srbija će platiti do kraja godine kroz četiri rate bez kamata, doznaje RTS.

Grčka kompanija će povući i sve druge tužbe vezane uz dugove borske kompanije iz devedesetih godina. Vodstvo Rudarsko-topioničkog bazena Bor je s grčkom kompanijom Mytilineos sklopilo tada više ugovora. Dogovori s Mytilineosom bit će utvrđen sporazumom koji vlada treba usvojiti već sljedećih dana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close