Kineski BDP ‘pokazao zube’ analitičarima i skočio 5,3 posto u prvom kvartalu

Autor: Domagoj Puljizović , 17. travanj 2024. u 21:00
Kineski predsjednik Xi Jinping neuspješno se bori s nagomilanim problemima u nekretninskom sektoru/Reuters

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo nadmašilo očekivanja, ali slabosti su i dalje prisutne.

Kineski BDP porastao je 5,3 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu nadmašivši očekivanja dok Peking pokušava oporaviti drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Snažna stopa rasta u prvom kvartalu objavljena u utorak, nadmašila je anketu Reutersovih analitičara koji su prognozirali porast od 4,6 posto i povećanje od 5,2 posto za cijelu 2023. godinu. Peking je ove godine postavio cilj rasta BDP-a od pet posto, isto kao i prošle, najniži u deset godina.

Porast ulaganja
“Općenito govoreći, nacionalna ekonomija dobro je krenula u prvom kvartalu i postavila je dobre temelje za cijelu godinu”, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku, no dodaje da “vanjsko okruženje postaje sve složenije, oštrije i neizvjesnije i da temelj ekonomske stabilnosti još nije čvrst”, piše Financial Times.

Industrijska proizvodnja porasla je 6,1 posto u prvom tromjesečju u usporedbi s prethodnom godinom, dok su proizvođačke cijene pale 2,7 posto jer su deflacijski pritisci nastavili gurati proizvodni sektor, priopćio je Kineski državni zavod za statistiku.

Najniži cilj u deset godina

Peking je ove godine postavio cilj rasta BDP-a od pet posto, isto kao i prošle, što je najniža brojka u deset godina.

Ulaganja u fiksnu imovinu porasla su 4,5 posto u usporedbi s prethodnom godinom, zbog skoka ulaganja u proizvodnju od 9,9 posto što je nadoknadilo pad investicija u nekretnine od 9,5 posto. Maloprodaja je porasla 4,7 posto u prvom kvartalu, što je pad u odnosu na 5,5 posto u razdoblju od siječnja do veljače.

“Bolje je od očekivanog, no istovremeno cjelokupna maloprodaja i broj nekretnina izgleda relativno slabo”, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist za Kinu u Macquarieju. Istaknuo je da ekonomiju podupiru izvoz i kapitalna ulaganja u nove energetske industrije rekavši da je bilo kakvo povećanje paketa poticaja malo vjerojatno. Kineski burzovni indeks CSI 300 skliznuo je u utorak za jedan posto.

Ostala tržišta u Aziji također su zabilježila pad nakon podataka o maloprodaji u SAD-u, koji su bili jači od predviđanja što je smanjilo vjerojatnost Fedovog skorog smanjenja kamatnih stopa. Inflacija je u ožujku pala ispod predviđanja, što ukazuje na postojanost deflacijskih pritisaka unatoč naporima da se potakne domaća potražnja.

Politička potpora
Od 2021. Kina se bori s valom nepodmirivanja obveza u sektoru nekretnina koji su zamrznuli građevinsku aktivnost, zaljuljali povjerenje i tako srušili prodaju.

Sektor je pokazao slabe znakove oporavka u prvom tromjesečju zbog pada ulaganja u stambene nekretnine za 10,5 posto na godišnjoj razini, pada novogradnje za 27,8 posto kao i dovršenih stambenih objekata za 20,7 posto. Izvoz je u prvom tromjesečju oslabio, no ukupna količina izvezene robe povećavat će se kako proizvođači grabe sve veći udio na globalnom tržištu, smatraju analitičari.

Američka banka Goldman Sachs priopćila je da je rast maloprodaje u ožujku bio niži djelomično zbog visokog baznog efekta iz godine ranije, kada je Kina ukinula trgovinska ograničenja zbog pandemije. Rast industrijske proizvodnje također je usporio u ožujku, dijelom i zbog manjeg broja radnih dana.

Goldman Sachs ranije je revidirao svoja očekivanja kineskog rasta s 4,8 na pet posto, dodajući da travnjski podaci pokazuju da je proizvodnja još uvijek jaka, ali da će Peking i dalje morati pružati političku potporu sektoru nekretnina.

Podsjetimo, Narodna banka Kine u ponedjeljak je zadržala ključnu srednjoročnu kamatnu stopu na 2,5 posto, dok je rejting agencija Fitch prošlog tjedna smanjila izglede kineskog gospodarstva. Kinesko ministarstvo financija reagiralo je poručivši da agencija “nije uspjela učinkovito predvidjeti pozitivnu ulogu fiskalnih politika u promicanju gospodarskog rasta”.

Komentirajte prvi

New Report

Close