Kineska robotska riba ‘jest će’ mikroplastiku: Sposobna apsorbirati štetne tvari čak i kada je oštećena

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2022. u 13:59
Ftoo: Reuters

Riba je sposobna apsorbirati štetne tvari čak i kada je oštećena.

Tim kineskih znanstvenika sa Sveučilišta SiChuan sa sjedištem u gradu Chengdu na jugozapadu zemlje razvio je protip 1,3 centimetara dugačke ribe-robote koje uspješno uklanjaju na način da “jedu” mikroplastiku u plitkim vodama.Osnovni cilj projekta kineskih znanstvenika je omogućiti prikupljanje mikroplastike u dubljim vodama i pružanje informacija za analizu onečišćenja mora u stvarnom vremenu, rekao je Wang Yuyan, član tima koji je razvio robota.

Tu crnu robotsku ribu moguće je kontrolirati pomoću svjetla kako bi izbjegli da se zabije u druge ribe ili brodove. Ako je slučajno pojedu druge ribe, može se probaviti bez štete jer je napravljena od poliuretana, koji je biokompatibilan, rekao je Wang.

Riba je sposobna apsorbirati štetne tvari čak i kada je oštećena. Može plivati brzinom od 2,76 duljina svog tijela u sekundi, što je brže od većine robota.

“Uglavnom radimo na prikupljanju mikroplastike, ali robot se može koristiti na više načina”, rekao je Wang.

Mikroplastika je jedan od najvećih ekoloških problema 21. stoljeća, a sam pojam označava milijarde sićušnih plastičnih čestica koje se raspadaju od većih plastičnih stvari koje se svakodnevno koriste kao što su boce s vodom, automobilske gume i sintetičke majice. Nakon što se rasprše u okoliš razgradnjom veće plastike vrlo ih se teško riješiti, dospijevaju u pitku vodu, proizvode i hranu, šteteći okolišu i životinjama i ljudsko
zdravlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close