Kina u tehnološki rat s Amerikom ulaže 143 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2022. u 22:00
Analitičari tumače ovaj potez kao glavni pokušaj vlade u Pekingu da osigura samodostatnost/Reuters

Vlada u Pekingu razmatra golemi paket poticaja industriji čipova.

Tehnološki rat između Amerike i Kine ušao je u novu fazu, a sada je u protuofenzivu prešao Peking. Kako prenosi Reuters pozivajući se na tri upućena izvora, kineska vlada priprema paket poticaja za domaću industriju čipova vrijedan više od bilijun juana, odnosno 143 milijarde dolara.

Analitičari tumače ovaj potez kao glavni pokušaj vlade u Pekingu da osigura samodostatnost Kine u računalnim komponentama te suzbije američke pokušaje usporavanja tehnološkog razvoja “vječnog azijskog rivala”.

Subvencija od 20 posto
Kako tvrde izvori, ovaj paket će se sastojati većinom od subvencija i poreznih olakšica, a po iznosu će biti među najvećim fiskalnim paketima donijetih u Kini u više u pet godina. Cilj je potaknuti proizvodnju čipova te istraživanje i razvoj novih generacija procesora. Paket bi se mogao početi realizirati već tijekom prvog tromjesečja iduće godine.

Većina financijske pomoći koristit će se za subvencioniranje kupovanja domaće poluvodičke opreme od kineskih tvrtki. Kompanije bi imale pravo na subvenciju od 20 posto na troškove nabave.

Kina je objavila da joj je razvoj industrije čipova politički prioritet. Podsjetimo, u listopadu tijekom kongresa kineske Komunističke partije predsjednik Xi Jinping spomenuo je u svom govoru riječ “tehnologija” čak 40 puta, nasuprot 17 puta na kongresu 2017. godine.

Plan fiskalne potpore dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden u kolovozu potpisao zakon kojim se osigurava 52,7 milijardi dolara bespovratnih sredstava za proizvodnju i istraživanje poluvodiča u SAD-u, kao i porezne olakšice za tvornice čipova čija se vrijednost procjenjuje na 24 milijarde dolara.

Predsjednik Xi Jinping je ranije objavio da je razvoj industrije čipova politički prioritet/Reuters

S paketom poticaja Peking cilja dići potpore kineskim tvrtkama za proizvodnju čipova kako bi izgradile, proširile ili modernizirale domaće pogone za proizvodnju, montažu, pakiranje te istraživanje i razvoj, rekli su izvori.

Najnoviji kineski plan uključuje i povlašteni porezni položaj za domaću industriju poluvodiča. Kako očekuju u Pekingu, ovaj paket poticaja išao bi na ruku i državnim i privatnim tehnološkim kompanijama, posebice NAURA Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment i Kingsemi.

Objavom vijesti oštro je porasla vrijednost dionica kineskih tehnoloških kompanija na burzi u Hong Kongu. Tako je cijena dionice kompanije SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp) porasla više od 4 posto. Hua Hong Semiconductor ojačala je više od 12 posto.

40

puta spomenuo je riječ ‘tehnologija’ Xi Jinping u svom govoru na kongresu Partije

Neophodna mjera
Najava velikog fiskalnog paketa naslanja se na vijest s početka tjedna da je Kina uzvratila na američki pokušaj kontrole izvoza tehnoloških komponenti, pokrenuvši spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Kako prenose mediji, kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je kako je postupak pred WTO-om zakonita i neophodna mjera obrane “legitimnih prava i interesa”, nakon što je američko ministarstvo trgovine početkom listopada donijelo mjere koje Kini otežavaju kupnju ili razvoj naprednih čipova.

Ulaganje žalbe prvi je korak u medijacijskom procesu WTO-a kroz koje strane u sporu prolaze prije nego što dođu pred Žalbeno tijelo WTO-a. Međutim, rad tog tijela praktički je prekinut već neko vrijeme zbog neslaganja država članica koje imenuju suce oko nove postave.

Taj je problem stvorila još Trumpova administracija. Stručnjaci za američko-kineske trgovinske odnose stoga smatraju da kineska žalba vjerojatno neće rezultirati ikakvim pravnim učinkom dok Žalbeno tijelo ne počne s radom.

Međutim, kineska žalba uložena je nakon što je WTO krajem prošlog tjedna napravio svojevrsni presedan i stao na stranu Pekinga u sporu s Washingtonom. Naime, prošlog petka WTO je objavio kako američka strana nije u pravu tvrdeći da su nameti na čelik i aluminij iz Kine i drugih država – koje je 2018. uvela Trumpova administracija – bili neophodni zbog zaštite nacionalne sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close