Kina postala treći investitor u svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2013. u 21:59
Izravna strana ulaganja Kine porasla su lani za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 87,8 milijardi dolara

Izravna strana ulaganja Kine porasla su lani za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 87,8 milijardi dolara.

Kina se prošle godine prvi puta plasirala među tri najveća investitora u svijetu, uz rekordnu vrijednost inozemnih ulaganja, objavila je jučer vlada u Pekingu.

Izravna strana ulaganja Kine porasla su lani za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 87,8 milijardi dolara. Ukupno su izravna strana ulaganja u svijetu pala 17 posto, pa je Kina zauzela mjesto među tri vodeća svjetska investitora. Prošlogodišnji rast kineskih ulaganja u inozemstvo predstavlja ubrzanje u odnosu na 8,5 posto zabilježenih u 2011., kada je globalni gospodarski oporavak bio slab zbog nastavljenih financijskih previranja u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Inače, i Peking ohrabruje kineske tvrtke da prošire poslovanje u inozemstvo.

Među najvećim prošlogodišnjim ulaganjima izdvaja se ono iz svibnja, kada je China Three Gorges, operater najveće hidroelektrane u svijetu, sklopio ugovor o kupnji 21,35 posto udjela u portugalskom proizvođaču energije Energias de Portugal, za 2,7 milijarde eura. Top destinacija za inozemne kineske investicije lani je bio Hong Kong, dok je SAD zauzeo drugo mjesto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close