Kina otpada? Oni su postali najveći trgovinski partner SAD-a

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2024. u 11:40
Foto: Pixabay

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su vanjsku trgovinu s tom azijskom zemljom.

Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni vanjskotrgovinski partner Amerike. Američki uvoz iz Meksika u 2023. dostigao je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svjetski uvoznik, godišnje uveze robu u vrIJednosti više od tri trilijuna dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su vanjsku trgovinu s tom azijskom zemljom.

S druge strane, odnosi SAD i Meksika se obično promatraju kroz kontroverznu imigracijsku politiku i probleme s kojima se suočavaju veliki američki gradovi zbog masovnog priliva izbjeglica iz Centralne i Južne Amerike.

Ipak, čini se da, usprkos napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje odnosa.

Također, poremećaji u globalnom lancu opskrbe, skupi troškovi transporta do Kine i zaoštravanje sukoba u svijetu primoravaju američke kompanije da preispitaju gdje proizvode svoje proizvode i okrenu se susjedstvu, piše Dnyuz, a prenosi B92.

S obzirom na sve nepredvidivu geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutno poželjniji partner od Kine, ali odnos SAD sa tom azijskom zemljom ostaje važan, posebno za kompanije poput Applea ili Starbucksa koje ne samo da nabavljaju s tog tržišta, već i prodaju svoje proizvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close