Kina ograničava ‘short selling’ vrijednosnica

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2024. u 17:00
Foto: Shutterstock

Kineske vlasti najavile su niz mjera za podršku cijenama dionica.

U pokušaju da ograniči ‘short selling’, kinesko regulatorno tijelo za vrijednosne papire priopćilo je u utorak da će zabraniti brokerskim kućama da posuđuju dionice i ograničiti veličinu tzv. posla ponovnog posuđivanja vrijednosnica.

Nadzorno tijelo također će zabraniti posuđivanje vrijednosnih papira ulagačima koji prodaju dionice na isti dan kupnje i obećalo je suzbiti nezakonitu arbitražu korištenjem kratke prodaje, objavio je Reuters. Kineske vlasti najavile su niz mjera za podršku cijenama dionica nakon što se tamošnje tržište prošlog tjedna strmoglavilo na najnižu razinu u posljednjih pet godina zahvaljujući padu povjerenja u zdravlje gospodarstva.

Nove mjere dolaze dan nakon što je Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire (CSRC) obećala “nultu toleranciju” protiv zlonamjernih prodavatelja, upozoravajući one koji se usude zaobići zakon da će “izgubiti košulje i trunuti u zatvoru”. CSRC je u utorak rekao da neće biti dopušten nove tvrtke za ponovno posudbu vrijednosnih papira, u kojem brokerske kuće posuđuju dionice i posuđuju ih klijentima za ‘short selling’. Postojeća poduzeća postupno bi se ugasila.

Ubrzo nakon objave, društva uzajamnih fondova uključujući China Asset Management Co, E Fund Management Co i Southern Asset Management rekla su da će obustaviti posuđivanje dionica i postupno ukinuti ponovno posuđivanje vrijednosnih papira. Nadzorno tijelo pozvalo je brokerske kuće da postrože nadzor nad ponašanjem klijenata prilikom trgovanja. Prema kineskim propisima, dionice se ne mogu prodati istog dana kada su kupljene, no neki investitori zaobilaze pravila koristeći posudbu dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close