Kina objavila dokument o svom stavu o palestinsko-izraelskom sukobu

Autor: Objava za medije , 01. prosinac 2023. u 12:38

Predsjednik Xi Jinping je u više navrata iznio načelno stajalište Kine o trenutnoj palestinsko-izraelskoj situaciji.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je objavilo dokument u kojem je iznijelo kinesko stajalište o rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba.

Aktualni palestinsko-izraelski sukob izazvao je velike civilne žrtve i tešku humanitarnu katastrofu, kao i ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice. Predsjednik Xi Jinping je u više navrata iznio načelno stajalište Kine o trenutnoj palestinsko-izraelskoj situaciji. Naglasio je potrebu za trenutačnim prekidom vatre i borbi, osiguravanjem sigurnosti i nesmetanosti humanitarnih koridora te sprječavanjem širenja sukoba. Istaknuo je da temeljni izlaz iz ove situacije leži u rješenju s dvije države, izgradnji međunarodnog konsenzusa za mir i radu na što ranijem sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanja.

U skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, Vijeće sigurnosti preuzima primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti te stoga treba igrati aktivnu i konstruktivnu ulogu u pitanju Palestine. U vezi s tim Kina daje sljedeće prijedloge:

1. Provedba sveobuhvatnog prekida vatre i prekid borbi.

2. Učinkovita zaštita civila.

3. Osiguravanje humanitarne pomoći.

4. Jačanje diplomatskog posredovanja.

5. Traženje političkog rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close