Kina i WHO nastavljaju pregovore o dolasku stručnjaka u zemlju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2021. u 22:00
Ekipa WHO-a zadužene za istragu podrijetla covida-19 u Kini nije dobila potrebna odobrenja/Shutterstock

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužene za istragu podrijetla pandemije covida-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja.

Kina je u srijedu priopćila da se nastavljaju razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) o dolasku posebnog tima stručnjaka koji bi trebao istražiti porijeklo pandemije koronavirusa a koji dosad nije dobio odobrenje za ulazak u zemlju.

“Pandemija u svijetu je i dalje vrlo ozbiljna i Kina čini sve što može kako bi je zaustavila i prevladala”, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Kineska vlada kaže da odluka da se ne odobri ulazak timu stručnjaka “nije ograničena samo na vize, već i na datum dolaska i neke druge pojedinosti”.

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužene za istragu podrijetla pandemije covida-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao da je “jako razočaran”.

“Danas smo doznali da kineski dužnosnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

“Jako sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak”, dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

Hua je pojasnila da Kina i WHO nastavljaju razgovore o “točnom datumu i modalitetima posjete skupine stručnjaka”.

Nešto više od godinu dana od pojave prvih slučajeva zaraze novim koronavirusom u kineskoj pokrajini Wuhan, deset znanstvenika koje je nakon dugog postupka selekcije odabrao WHO, trebali bi stići u Kinu i pokušati otkriti podrijetlo virusa te način na koji se prenosi na čovjeka.

No, radi se o vrlo osjetljivom posjetu za kineski režim koji nastoji odbaciti svaku odgovornost za pandemiju koja je diljem svijeta usmrtila preko 1,8 milijuna ljudi, ističe agencija France presse.

Komentirajte prvi

New Report

Close