Kina će 2025. biti viceprvak u kupovini ruskog plina

Autor: Tomislav Pili , 02. prosinac 2019. u 22:00
Plinovod se proteže zahtjevnom trasom dugom 3000 kilometara/REUTERS

Kada plinovod postane potpuno operativan, isporučivat će kineskim potrošačima 38 milijardi prostornih metara godišnje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping u ponedjeljak su nazočili puštanju u rad plinovoda Moć Sibira, najznačajnijeg energetskog projekta od propasti Sovjetskog Saveza koji Rusiji otvara tržište po važnosti jednako europskom.

Plinovod je dug 3000 kilometara i dovodit će plin s plinskih polja u istočnom Sibiru do kineske granice. Kada plinovod bude potpuno operativan 2025. godine, kineske potrošače opskrbljivat će sa 38 milijardi prostornih metara ruskog plina godišnje. Kina bi time postala drugi najveći  kupac ruskog plina, nakon Njemačke koja je lani kupila 58,5 milijardi prostornih metara.

Ruski plinski div Gazprom je istaknuo da se trasa plinovoda proteže kroz vrlo zahtjevan teren, močvarni, planinski i seizmički aktivni, a na nekim dijelovima temperature se spuštaju i do 60 stupnjeva ispod ništice. Stoga ne čudi da je u projektiranje i gradnju utrošeno 55 milijardi dolara.

Unatoč golemom iznosu, to je sitnica u odnosu na 400 milijardi dolara vrijedan ugovor o isporuci plina Kini u idućih 30 godina.

Podsjetimo, taj je ugovor sklopljen 2014. godine i najvredniji je pojedinačni ugovor koji je Gazprom ikada sklopio. "Ovo je izvorno povijesni događaj, ne samo za globalno energetsko tržište već za sve nas, za Rusiju i Kinu", izjavio je Vladimir Putin. Xi Jinping je dodao kako plinovod podiže rusko-kinesku stratešku suradnju u energetici na novu razinu i približava ih cilju bilateralne trgovine od 200 milijardi dolara do 2024. godine, prenosi Reuters.

Ako se Moć Sibira pribroji Sjevernom toku 2 koji će udvostučiti kapacitet isporuke Njemačkoj i počet će s radom sredinom iduće godine te Turskom toku koji bi u siječnju trebao početi isporučivati plin Turskoj, analitičari smatraju kako će Rusija od ta tri projekta dugoročno profitirati. I to ekonomski i politički.

"Rusija ne stvara samo nove dobavne pravce, već štiti postojeća tržišta i pojačava svoju stratešku poziciju", kaže za Associated Press energetski analitičar Andrew Hill. Cijena koju Kinezi plaćaju za ruski plin strogo je čuvana tajna, no energetski stručnjaci vjeruju da je vezana za cijenu košarice naftnih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close