Kenija traži stvaranje globalne zelene banke

Autor: Ana Blašković , 25. lipanj 2023. u 22:00
Predsjednik Kenije William Ruto/Reuters

Kenijski predsjednik William Ruto oštro po Svjetskoj banci i MMF-u.

Kenijski predsjednik William Ruto pozvao je na stvaranje globalne zelene banke mimo Svjetske banke i MMF-a uz konstataciju da su tradicionalni multilateralni kreditor “taoci” bogatih svjetskih interesa nesposobni riješiti klimatsku krizu.

Izabran prije manje od godinu dana, Ruto je Financial Timesu rekao da bi nova nesvrstana banka mogla pomoći pokriti manjak bilijuna dolara nužnih za zaustavljanje globalnog zatopljenja. “U kriznoj smo situaciji”, rekao je u sklopu summita o reformi globalnog financijskog sustava.

“U ovom Pariškom sporazumu moramo istaknuti da nam je potreban novi financijski mehanizam za suočavanje s klimatskim promjenama koji nije pod kontrolom dioničara ili nije podložan interesima bilo koje zemlje”, rekao je.

Novi “mehanizam” bio bi sličan globalnoj zelenoj banci, a trebao biti financiran zelenim porezima i nametima na globalnoj razini, poput ​​poreza na financijske transakcije i fosilna goriva ili poreze na pomorstvo i zrakoplovstvo, što bi moglo prikupiti između 1,5 i 2 bilijuna dolara godišnje.

Dokument Svjetske banke iz 2022. procjenjuje da bi uvođenje pristojbi ili drugih mjera za nametanje cijene emisija stakleničkih plinova iz pomorskog prometa moglo generirati 60 milijardi dolara prihoda godišnje, piše FT.

Ruto je rekao da je o svom prijedlogu razgovarao s međunarodnim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je zajedno s premijerkom Barbadosa Miom Mottley domaćin summita. Dok je Macron na prijedlog nove zelene banke ostao mlak, “comme ci, comme ça”, tvrdi da je cijela Afrika podržala prijedlog.

Kenijski predsjednik prošlog mjeseca sugerirao je da bi afričke zemlje mogle odbaciti američki dolar za lakšu trgovinu unutar kontinenta. Do kraja godine trebao bi se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali o nizu tema, uključujući klimatske promjene.

Kenija je dio sve glasnije skupine zemalja s nižim i srednjim prihodima koji kritiziraju Svjetsku banku i MMF jer plaćaju bitno više posudbu novca od zapadnih zemalja, stvarajući začarani krug duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close