Kaos u globalnom transportu neće se riješiti u ovoj godini

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2021. u 06:28
Zbog nestašice kontejnera vozarine su diljem svijeta naglo porasle/REUTERS

Uska grla u dobavnim lancima zbog pandemije i neočekivano brzi oporavak potražnje dodatno će zaoštriti problem manjka kontejnera na svjetskoj razini.

Poremećaji u globalnom transportu koji su podigli troškove prijevoza tereta i izazvali zagušenja u lukama neće biti riješeni ove godine, procjenjuje čelnik operatera luke u Dubaiju DP World koji se suočava s kašnjenjima, no ne i zakrčenim terminalima.

Uska grla u dobavnim lancima zbog pandemije i neočekivano brzi oporavak potražnje dodatno će zaoštriti problem manjka kontejnera na svjetskoj razini, procjenjuje Sultan Ahmed bin Sulayem. “Zaista smatram da se to neće riješiti u ovoj godini”, rekao je čelnik DP Worlda za Reuters.

Dodaje je da ne može prognozirati kada će problemima doći kraj, no da bi se to moglo dogoditi iduće godine “čim se većina ljudi cijepi”. “Sve naše luke imaju dovoljno kapaciteta … nemamo s time problema”, izjavio je.

Zbog nestašice kontejnera vozarine su naglo porasle, a bin Sulayem tvrdi da DP World ne pokušava iskoristiti situaciju i da su njegove cijene ostale više-manje iste.

DP World državna je tvrtka u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, spada među najveće lučke operatere i pod njegovom je upravom 90 terminala širom svijeta, od Južne Amerike do Afrike.

Pruža i niz logističkih usluga, poput skladištenja. U drugom tromjesečju bilježi rast obujma kontejnerskog prometa za 17,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close