Kako je mnogima najdraži europski grad ponovno ‘izmislio’ samog sebe

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2020. u 10:27
Foto: Getty Images

Gradska kampanja velike obnove ima za cilj učiniti grad još ugodnijim, atraktivnijim i pristupačnijim.

Posjetitelji Pariza moći će u skoroj budućnosti uroniti u Senu i ručati u napuštenoj stanici podzemne željeznice, piše CNN Travel.

Znamenitosti poput Eiffelovog tornja i tornja Montparnassea podvrgnut će se velikim promjenama, dok će pariški krov zaslužiti titulu najveće gradske farme na svijetu.

To su neki od inovativnih projekata revitalizacije koji su spremni napisati novo poglavlje u jednom od najpopularnijih i mitologiziranih turističkih odredišta na svijetu prije 2024. godine, kada Pariz bude domaćin ljetnih olimpijskih igara.

Tijekom sljedeće četiri godine, napušteni, neiskorišteni i zastarjeli prostori dobivat će drugi život kao nove destinacije za ručavanje, tematske hotele, muzeje i turistička žarišta.

Urbana obnova

Pariška kampanja obnove grada pod nazivom “Reinventing Paris” uključuje takvo čišćenje Seine da ju naprave dovoljno čistom da ugosti olimpijske triatlone 2024. godine.

“Umjesto natječaja koji dodjeljuje imovinu onima koji su ponudili najveći ček, odlučili smo da se natjecanje vodi između najinovativnijih i najzanimljivijih projekata, projekata koji će biti ekološki prihvatljivi i korisni široj javnosti”, kaže dogradonačelnik Jean-Louis Missika za CNN Travel.

Prijedlozi koji su uključivali multidisciplinarne timove – arhitekte, ekonomiste, pejzažne umjetnike, sociologe, istraživače i urbane poljoprivrednike – dobili su posebnu prednost, kao i projekti u nedovoljno osmišljenim prostorima.

Tražili su projekte koji se bore protiv gentrifikacije i promiču inkluziju, kaže Missika. “Jer grad koji postaje geto za bogate je grad koji umire”, dodaje.

Dok su neki projekti nagrađeni znatno prije uspješne ponude Pariza za Olimpijske igre 2024. godine, Missika je posebno ponosan na La Cité Universelle u 19. okrugu, koji će biti domaćin Paraolimpijskih igara.

Potpuno dostupna za korisnike invalidskih kolica, zgrada će se sastojati od hotelskih soba, ureda, krovnog restorana, teretane, fitness centara i trgovina.

Od masovnog čišćenja Sene do ozelenjenja Eiffelovog tornja, evo pogleda na neke od najdinamičnijih i najinovativnijih projekata revitalizacije koji su spremni „ponovno osmisliti Pariz“ kao domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.

Plivanje u Seni

To je jedan od najhrabrijih, najambicioznijih ciljeva gradonačelnice Anne Hidalgo čiji mandat je usmjeren na dizanje ekološke svijesti: očistiti rijeku Seinu na vrijeme za Olimpijske igre 2024. i ugostiti dio triatlona.

Do trenutka kada igre započnu 2024., plovni put će proći kroz veliku, milijarde eura vrijednu operaciju čišćenja sa ciljem smanjenja razine E. coli, fekalnih tvari i drugih onečišćenja.

Osim namjene rijeke za sportska natjecanja, čišćenje će lokalnim stanovnicima pružiti i gradsku plažu na otvorenom u središtu Pariza.

Grad je ideju već uspješno pilotirao u 19. okrugu, pretvarajući dijelove kanala Bassin de la Villette u otvoreni koridor za plivanje 2017.

Godine 2018. u kanalu je plivalo više od 110.000 ljudi. Do 2025. godine, sveukupni je cilj stvoriti 23 kupališta duž Seine, od kojih bi pet bilo u Parizu.

Pluća Pariza

Eiffelov toranj žele pretvoriti u „pluća“ Pariza uoči Olimpijskih igara 2024. godine.

Opći cilj je pretvoriti jednu od najposjećenijih svjetskih znamenitosti – svake se godine 7 milijuna turista penje na toranj, dok 30 milijuna posjeti mjesto – u obiteljski, urbani park za turiste i lokalne Parižane.

Jedna od najhrabrijih promjena koje dolaze na to područje je ozelenjivanje i otvaranje za pješake mosta Pont d’Iéna koji povezuje kulu s vrtovima Trocadéro preko Seine. Danas je most betonski prolaz za automobile i skutere.

U međuvremenu, prometno kružno mjesto Place de Trocadéro također će se transformirati kako bi imalo više zelenog prostora i sjedala u amfiteatru za optimalan pogled na Eiffelov toranj.

A u proljeće će Trocadéro vrtovi zaživjeti s novo zasađenim stablima trešnje koje će obrubiti fontane za dramatičnu i romantičnu šetnju prema Eiffelovom tornju.

Le Terminus: Podzemna blagovaonica na kraju linije

U svom prethodnom životu vlakovi su vozili kroz Métro Croix Rouge u 6. okrugu prije nego što se zatvorio i postao napuštena fantomska stanica podzemne željeznice. No 2022. godine stanica će dobiti novi život, ovaj put kao novo i neočekivano odredište za ručavanje u Parizu.

Dvije će platforme sadržavati desetak barova, kafića, bistroa i gurmanskih prodavaonica hrane..

Najveća svjetska urbana farma na krovu

Do 2020. godine, procjenjuje se da će gradsko poljoprivredno gospodarstvo svakog dana proizvoditi tisuće voća i povrća i uzgajati 30 različitih sorti biljaka.

Pariz će postati dom najveće gradske farme na svijetu veličine 150.700 četvornih metara (veličine oko dva i pol nogometnih igrališta) krovnog prostora na kongresnom i izložbenom centru Paris Expo Porte de Versailles na jugozapadu kraj grada.

Gradsko poljoprivredno gospodarstvo će također ponuditi radionice za javnost i predstaviti vrtne parcele koje mještani mogu unajmiti za uzgoj vlastitog voća, povrća i ljekovitog bilja. Krovni restoran i bar Le Perchoira, grupe koja već posjeduje lanac trendovskih krovnih prostora širom Pariza, poslužit će jelovnik s proizvodima spravljenim s farme.

Novi hotel sa sportskom tematikom

Grad će otvoriti novi hotel posebno dizajniran za sportaše.

Smješten na sjeveroistočnom kraju grada u 19. okrugu, projekt će bivšu električnu trafostanicu i povijesnu zgradu pretvoriti u hibridni hotel, studio i centar u kojem će se gostujući sportaši moći pripremiti i oporaviti od svojih sportskih događaja.

Nakon trčanja gosti mogu koristiti sportske toplice za oporavak upaljenih mišića u hladnim i toplim kupkama, rezervirati masažu i prijaviti se za tretmane s fizioterapeutima i zdravstvenim stručnjacima.

Sveukupno, još neimenovani hotel imat će više od 60 soba, a očekuje se da će biti otvoren 2021. godine.

Aerog’Art: novo odredište umjetnosti i kulture

Desetljećima je na pročelju Esplanade des Invalides u 7. okrugu visio ogromni natpis Air France.

Pod vizijom arhitektonske tvrtke Dominique Perrault, koja također nadgleda izgradnju olimpijskog i paraolimpijskog sela u Parizu, znamenitost će poprimiti novi identitet kao Aerog’Art, najnovije gradsko odredište umjetnosti i kulture, s muzejom za djecu, salom za jelo, restoranom, kao i umjetničkim izlagačkim prostorom i umjetničkim laboratorijom. Očekuje se da će projekt biti završen 2025. godine.

Toranj Montparnasse doživljava preobrazbu

To je usamljeni neboder koji Parižani vole mrziti i smatraju ga oštrim monolitom protiv povijesne i romantične arhitekture Pariza.

Imajući to na umu, arhitekti iz skupine Nouvelle AOM u potpunosti reinventiraju zgradu, uključujući najviši vrt na krovu u gradu i staklenik koji će opskrbljivati ​​toranj s hranom.

Štoviše, zgrada je dizajnirana da bude što energetski učinkovitija postavljanjem solarnih panela i skupljanjem kišnice. Kula će samo proizvoditi 70% vlastitih energetskih potreba tijekom radnog dana. Kada bude dovršen 2024. godine, u tornju će se nalaziti i hotel između 42. i 45. kata.

Gare Masséna: Reinvencija prehrambenog modela

Projekt Réalimenter Masséna (što u slobodnom prijevodu znači “ponovno nahraniti Massénu”) možete nazvati eksperimentalnim, vertikalnim mikro-selom.

Dovršenje se planira 2022. godine.

Uz vertikalne farme i vrtove, u zgradi s fasadom od drva nalazit će se i poljoprivredne tržnice, laboratorij za istraživanje i razvoj, društveni centar, stambeni, maloprodajni i uredski prostori.

U srcu vizije arhitektice Line Ghotmeh je nova vrsta prehrambenih sustava usredotočenih na održivost, poljoprivredu, uklanjanje otpadaka hrane i javno obrazovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close