Juncker i Putin odlučuju o sudbini Sjevernog toka 2

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2016. u 22:00
Plinovod bi trebao udvostručiti količinu plina koju Rusija izvozi u Njemačku/FOTOLIA

Glavni kamen smutnje jest pitanje regulative koja može zaustaviti projekt protiv kojeg su ustale istočne članice Europske unije.

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i čelnika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera ovoga bi tjedna trebao dati jasniji odgovor što će biti s trenutno najkontroverznijim energetskim projektom koji je podijelio Europu. Radi se o gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi udvostručio količinu plina koju Rusija izvozi u Njemačku.

 

1200km

ukupno će biti dugačak Sjeverni tok 2

Dva problema
Podsjetimo, novi plinovod gradit će konzorcij pod vodstvom ruskog diva Gazproma, a u kojem su još njemačke kompanije E.ON i BASF, zatim nizozemski Shell, austrijski OMV te francuska energetska kompanija Engie. Konzorcij u prilog gradnji ističe kako će Sjeverni tok 2 učiniti opskrbu plinom Europe još sigurnijom u sljedećem desetljeću koje bi trebalo donijeti rast potražnje za tim energentom. Međutim, dva problema mogu zakočiti gradnju plinovoda.

To je pitanje zapadnih sankcija Rusiji te striktno poštivanje pravila koje je postavio sam Bruxelles. Oba problema biti će dio razgovora između Putina i Junckera na sastanku u Sankt Petersburgu, navodi Bloomberg. Istočne članice – poput Poljske i Slovačke – lobiraju da Europska komisija blokira taj projekt, a zamjerke na njega ima i Italija, posebno nakon otkazivanja projekta Južni tok. Zapadnu politiku brine i financijski utjecaj na Ukrajinu. Naime, trenutno 40 posto ruskog plina za Europu prolazi kroz Ukrajinu koja godišnje ubire 1,9 milijardi dolara na tranzitnim naknadama. "Sjeverni tok postao je otrovan politički projekt", kaže za Bloomberg Judy Dempsey, analitičarka Carnegie Europe. 

Prijedlog na stolu
Drugi je problem u europskoj regulativi koja zahtijeva da isporučitelj plina ne kontrolira i infrastrukturu, odnosno plinovod. Striktno poštivanje tog pravila "ubilo" bi projekt, slažu se stručnjaci. Rusija i Njemačka argumentiraju kako se to pravilo ne bi trebalo odnositi na podvodne dijelove ukupno 1200 kilometara dugog plinovoda koji će prolaziti teritorijalnim vodama Rusije i još četiri članice EU-a. No, povjerenik za energiju Miguel Arias Canete prošloga je tjedna izjavio kako se regulativa mora odnositi na sve dionice plinovoda, uključujući i podvodne.

"Juncker neće otiću u Rusiju bez da stavi nešto na stol", ističe Judy Dempsey. "Moj je dojam da će predstaviti prijedloge koje će Rusija morati prihvatiti ako želi nastaviti sa Sjevernim tokom 2", smatra Dempsey. Prema njezinu mišljenju, ti će uvjeti uključivati elemente regulative u kombinaciji s jamstvima da će Rusija poštivati europsku energetsku politiku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sjeverni tok mora ići a Južni ne može, znači sjeverna Europa sa Njemačkom je bitnija od južne Europe, i onda se čude zašto se EU raspada…kao bivša Juga

New Report

Close