Još jedna europska država prekida cijepljenje AstraZenecom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2021. u 12:01
FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

BBC piše kako su od pet milijuna Europljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi. 

Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn.

„Ova preporuka je dana nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom”, rekao je Glynn, no i dodao „kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva”.

„Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj”, objavio je Glynn, a prenosi agencija dpa.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet milijuna Europljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvješće povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), priopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close