Jeremić: ‘Maršom na Drinu’ smo poslali poruku mira svijetu

Autor: Agencija VLM , 18. siječanj 2013. u 16:01
Vuk Jeremić / EPA

Jeremić kaže da je izuzetno ponosan na tu pjesmu. Podsjetio je da su ranije izveli poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa i Cheta Atkinsa.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić u otvorenom pismu je uputio otvoreno pismo u povodu, kakao je naveo, skandaloznih tvrdnji u vezi izvođenja pjesme "Marš na Drinu" u UN-u, piše B92.

Jeremić je napisao da su nakon "nezaboravnog" koncerta za proslavu pravoslavne Nove godine iznijete "skandalozne i maliciozne" tvrdnje o pjesmi "Marš na Drinu" za koju kaže da je napisana prije 100 godina povodom "obrane Srbije od agresora u Prvom svjetskom ratu". Podsjetimo zbog izvođenja te pjesme su se pobunile žrtve rata u BiH te su tražili da se ona ukloni sa internetskih stranica UN-a, jer ih ponižava. "Maliciozna tumačenja pjesme 'Marš na Drinu' tiču se njene navodne zloupotrebe tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije", piše Jeremić u pismu.

"Duboka uvreda za srpski narod"

"Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih sukoba, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje izvrtanja značenja muzičkog dara koji smo ponudili svijetu prošlog ponedjeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod", napisao je Jeremić i dodao kako ta pjesma zauzima središnje mjesto u sjećanju srpskog naroda na obranu "od agresora u Prvom svjetskom ratu, tijekom kojeg je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima su se borili na strani saveznika".

Jeremić kaže da je izuzetno ponosan na tu pjesmu i podsjetio je da je u proteklim desetljećima izvedena nebrojeno puta, ne samo na Balkanu, već i širom svijeta, a izveli su je poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa i Cheta Atkinsa.

Poruka mira

"Odlučili smo podijeliti ovu pjesmu sa cijelim svijetom, uz jasnu popratnu poruku mira upućenu sadašnjim i budućim generacijama", rekao je Jeremić i podsjetio da u Europi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju "popularnim marševima pretvorenima u poruke mira". Usporedio je "Marš na Drinu" sa Straussovim "Radetzky maršom" kojim se završavaju koncerti u Beču. Zaključio je će unatoč "neutemeljenim napadima" nastaviti sa "iskrenim naporima za postizanje pomirenja na Balkanu i širom svijeta".

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

UN SE IZKUPLJUJE NA KONCERTU U ČAVOGLAVAMA :

http://webcafe.net.hr/forwarduse/komnetar/inner.html?select=201301190078503

UN suučesnik zločina u Srebrenici svira Marš na Drinu :

http://www.vecernji.hr/felix-1358550000/

New Report

Close