Jedna pogrešna tipka mijenja tržište rada u Španjolskoj

Autor: Tomislav Pili , 07. veljača 2022. u 08:00
Premijer Pedro Sanchez i ministrica gospodarstva Nadiju Calvino oduševio je rezultat glasovanja od 175:174/Reuters

Ključna reforma prošla u parlamentu u dramatičnom glasovanju.

Španjolskog premijera Pedra Sancheza doslovno je pomilovala sreća prilikom prošlotjednog glasovanja u parlamentu o ključnoj reformi tržišta rada čiji bi neuspjeh vjerojatno doveo do pada njegove vlade. Osim toga, zeleno svjetlo parlamenta omogućit će i povlačenje novca iz europskog fonda za oporavak.

Teško do većine
Glasovanje o zakonskim izmjenama koje bi smanjile udjel ugovora o radu na određeno vrijeme – gotovo svaki četvrti zaposleni Španjolac ima takav ugovor što je najviši udjel u
Europskoj uniji – obećavalo je pravu dramu.

Nakon što je vlada u prosincu nakon višemjesečnih pregovora usuglasila reformu sa poslodavcima i sindikatima, konačni blagoslov trebali su dati parlamentarni zastupnici.

Međutim, vlada nikako nije uspjela dogovoriti stabilnu većinu za taj prijedlog. Uz članove svoje Socijalističke stranke, Sanchez je mogao računati na podršku katalonskih i baskijskih stranaka.

No, odlučujuću potporu dali su zastupnici stranke centra Građani koji su na prošlim izborima doživjeli katastrofu. Iz te su stranke poručili kako se dogovor s poslodavcima i sindikatima mora poštovati.

25

posto zaposlenih Španjolaca ima ugovor o radu na određeno vrijeme

Unatoč tome, većina nije bila sigurna jer se oporbena Narodna stranka protivila reformi. U dramatičnom galsovanju reforma tržišta rada na kraju je prošla, s razlikom od samo jednog glasa.

Naime, za vladin prijedlog glasovalo je 175 zastupnika, dok ih je 174 bilo protiv. Taj jedan, odlučujući glas došao je od zastupnika Narodne stranke koji je navodno pritisnuo pogrešnu tipku te tako nehotice podržao vladinu reformu.

Nakon što su objavljeni rezultati, predsjednica parlamenta Meritxell Batet – članica Socijalističke stranke – proglasila je reformu odobrenom te je odbila zahtjeve narodnjaka da se glasovanje ponovi.

To je, naravno, razbjesnilo oporbenjake koji su Batet optužili za manipulaciju glasovanjem zahvaljujući greški informatičkog sustava u parlamentu.

Narodna stranka najavila je da će “poduzeti sve što je potrebno kako bi pravda pobijedila”. Da je reforma pala u parlamentu, to bi imalo devastirajuće posljedice na Sanchezovu vladu, smatraju španjolski politički analitičari.

“To je najvažnija strukturna reforma koja je prošla kroz parlament”, kazao je za Financial Times Pablo Simón, profesor političkih znanosti na madridskom sveučilištu Carlos III. Dodao je kako će reforma vjerojatno poživjeti s obzirom da je dogovorena sa poslodavcima i sindikatima te zato što mijenja prethodnu reformu koju je vlada desnog centra dogovorila prije 10 godina.

Crna točka
Tržište rada najveća je crna točka španjolskog gospodarstva. Iako je trenutno zaposlenost na rekordnim razinama, stopa nezaposlenosti od 13 posto te nezaposlenost među mladima od 30 posto dvostruko su viši od europskog prosjeka.

Reforma iz 2012. omogućila je prijeko potrebnu fleksibilnost na disfunkcionalnom tržištu, tvrdili su njezini zagovornici. Primjerice, pojedinačni ugovori poslodavaca s radnicima imali su prednost pred kolektivnim, granskim ugovorima.

Kritičari su pak tvrdili da je reforma iz 2012. još više povećala nejednakost u društvu, a njezino rušenje bilo je jedan od temelja koalicijskog sporazuma iz 2019. kojim je formirana manjinska vlada.

Nova reforma ustvari ne ruši u potpunosti dosadašnji model, već se prvenstveno fokusira na smanjenje broja ugovora na određeno vrijeme, čija će primjena u mnogim slučajevima biti ograničena.

Njezino odobrenje u parlamentu ključno je i za povlačenje ukupno 70 milijardi eura iz fonda za oporavak koji su namijenjeni Španjolskoj.

Madridu je prošle godine uplaćeno 10 milijardi eura, a vlada namjerava najkasanije do travnja od Bruxellesa zatražiti isplatu iduće tranše od 14 milijardi eura.

Reformu je dogovorila ministrica rada Yolanda Díaz koja dolazi iz redova komunista i vjerojatna je Podemosova kandidatkinja za premijerku na idućim izborima.

Komentirajte prvi

New Report

Close