Jedan posto najbogatijih drži 82 posto svjetske imovine

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2018. u 21:59
U obzir je uzeta imovina umanjena za dugove/FOTOLIA

Zahvaljujući ponajprije rastu cijena dionica, novi milijarder pojavljuje se svaki drugi dan, a sada ih je 2043.

Jaz između najbogatijih i ostatka svijeta povećao se prošle godine, a bogatstvo je i dalje u vlasništvu male manjine, pa su četiri od pet dolara lani stvorenog bogatstva završila u džepovima najbogatijih, pokazuje istraživanje međunarodne humanitarne organizacije Oxfam.

Naime, na najbogatiji jedan posto svjetske populacije otpada oko 82 posto imutka generiranog prošle godine, dok najsiromašnija polovica svjetske populacije nije vidjela nikakvo povećanje bogatstva, navode iz Oxfama. Zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica na svjetskim burzama, lani je imutak milijardera povećan za 762 milijarde dolara, a novi milijarder pojavljuje se svaki drugi dan, pa ih sada u svijetu ima 2043, navodi se u izvješću.

Iz organizacije ističu da ove brojke, u koje su kritičari izrazili sumnju, pokazuju neuspjeh sustava. Za povećanje jaza okrivljuju porezne utaje, utjecaj tvrtki na politiku, eroziju prava radnika i rezanje troškova kompanija. Oxfam je u posljednjih pet godina izradio slična izvješća, a 2017. su izračunali da osam najbogatijih pojedinaca na svijetu ima jednaku imovinu kao i najsiromašnija polovica svijeta.

Navode da je ove godine 42 ljudi imalo bogatstva kao i najsiromašnija polovica, a za prošlu godinu su tu brojku revidirali na 61. Kako su kazali, do revizije je došlo s obzirom na više prikupljenih podataka, napomenuvši da je trend "širenja nejednakosti" ostao. Glavni izvršni direktor Oxfama Mark Goldring izjavio je da stalna prilagodba podataka odražava činjenicu da se izvješće temelji "na najboljim trenutno dostupnim podacima".

"Bez obzira kako na to gledali, to je neprihvatljiva razina nejednakosti", rekao je. Istraživanje uzima u obzir vrijednost imovine pojedinca, uglavnom nekretnina i zemljišta, umanjene za dugove, kako bi se utvrdilo što on ili ona "posjeduju". Podaci ne uključuju plaće ili prihode.

Komentirajte prvi

New Report

Close